Ange ditt sökord

Efter ny undersökning bland läkare inser läkarförbundet att man behöver ha ett mer öppet sinne vad gäller dödshjälp.  Foto: Shutterstock

Efter ny undersökning bland läkare inser läkarförbundet att man behöver ha ett mer öppet sinne vad gäller dödshjälp. Foto: Shutterstock

40 % av läkarkåren är för dödshjälp

Enligt en enkätundersökning från Läkarförbundet är en av tio läkare positiva till legalisering av dödshjälp. Många är dock osäkra.

Annons:

Resultaten föranleder en mer ödmjuk inställning hos förbundet när det gäller en utredning av dödshjälp, enligt etikrådets ordförande Torsten Mossberg.

På senare tid har diskussionen om dödshjälp i Sverige fått större fokus. Inte minst efter fallet där läkaren Staffan Bergström förra sommaren hjälpte en svårt sjuk man att dö. Läkarförbundet har nu undersökt medlemmarnas inställning i frågan kring dödshjälp. 41 procent av läkarna som svarat på enkäten anser att dödshjälp ska vara tillåtet enligt svensk lag. 34 procent är negativa och 25 procent har svarat att de inte vet. Samtidigt anser 39 procent att dödshjälp inte är förenligt med läkaretiken jämfört med 35 procent som tycker att det är förenligt med läkaretiken. Resterande vet ej.

– Resultaten skildrar den väldiga osäkerheten i den här frågan. Det tycker jag var det tydligaste resultatet, säger Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

På frågan »Skulle du kunna tänka dig att ge dödshjälp ifall det blev tillåtet i Sverige« svarar 29 procent ja.

Orsaken till undersökningen

– Vi har diskuterat det här länge och nu har debatten hettat till igen. Då kände jag och etik- och ansvarsrådet att det närmast var en skyldighet för oss att ta reda på lite mer om medlemmarnas åsikt i frågan. Att bara säga nej till allting hela tiden och egentligen inte veta inställningen i medlemskåren kändes inte riktigt okej.

Läkarförbundet är i grunden negativt till dödshjälp. Ett resultat av undersökningen visar att man kanske behöver ha ett mer öppet sinne kring denna fråga.

– Vi har diskuterat det i etik- och ansvarsrådet först och sedan i styrelsen. Jag har föreslagit att vi ska vara lite mer ödmjuka och ha en öppnare attityd när det gäller en utredning av något slag. Det har jag fått gehör för.

Torsten Mossberg fortsätter:

– Som jag sa redan i somras så tror jag att vi behöver lufta de olika lagstiftningarna i Benelux, USA och på iberiska halvön och se hur lagarna kom till, hur lagstiftningen utvecklats och hur attityden till läkare förändrats med de här förändringarna om dödshjälp.

Läkarförbundets enkät har skickats ut till cirka 6 800 medlemmar. 3 332 personer besvarade enkäten.

Läs mer om Läkarförbundets enkätundersökning här.

Annons:

Källor:

Läkartidningen.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: