Ange ditt sökord

Värst drabbade av vaccinationsbedrägerier verkar vara medelålders män boende i Östra Mellansverige. Foto: Shutterstock

Värst drabbade av vaccinationsbedrägerier verkar vara medelålders män boende i Östra Mellansverige. Foto: Shutterstock

158 000 svenskar har utsatts för försök till vaccinbedrägeri

Brottslingar har utnyttjat pandemin och viljan hos många att vaccinera sig. I samband med vaccinationerna mot covid-19 har brottslingar utnyttjat viljan hos många att vaccinera sig. Enligt en ny Sifo-undersökning har mer än 158 000 svenskar blivit kontaktade av bedragare som utgett sig för att vara från bland annat Folkhälsomyndigheten. Värst drabbade är män samt boende i Östra Mellansverige.

Annons:

Bland befolkningen i åldern 16 till 79 år har 158 000 personer blivit utsatta för vaccinbedrägeriförsök sedan pandemins start. Det visar en färsk Sifo-undersökning från mySafety som även bekräftar att bedragarna siktat in sig på män, boende i östra Mellansverige samt personer i åldersgruppen 16 till 34 år.

– Att 16 till 34-åringar har varit mer utsatta kan te sig förvånande. Sannolikt beror det på att de är mer uppkopplade än andra åldersgrupper och att många av bedrägerierna sker just online. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal då personer över 79 år inte är med i undersökningen. Vi vet sedan tidigare att många bedragare aktivt har riktat in sig på äldre personer, säger PA Prabert, på mySafety.

Utgett sig för att komma från Folkhälsomyndigheten eller Vårdguiden

De som har utsatts har kontaktats av någon som utgett sig för att vara från till exempel Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden, regionen eller liknande. Brottslingen har erbjudit en vaccinationstid och krävt att den utsatte identifierat sig med bankdosa eller mobilt bank-id.
– Bedrägerier är i dag Sveriges näst vanligaste brott efter skadegörelse. Som tur är lyckas inte majoriteten av bedrägeriförsöken men fenomenet med vaccinbedrägerier visar hur snabba bedragarna är på att utnyttja händelser och hitta nya tillvägagångssätt. Det finns anledning att vara vaksam även under sommaren medan vaccinationerna pågår samt även när de eventuella påfyllnadsdoserna ska tas efter ett år, säger PA Prabert.

Tips på hur du skyddar dig

Vaccineringen mot covid-19 är gratis – om någon vill ha betalt försöker de utsätta dig för ett bedrägeri.
Be om namn och att du ska ringa tillbaka. Ber någon dig logga in på exempelvis banken eller någon annan tjänst på nätet – gör det inte.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 8-16 maj 2021. Totalt intervjuades 3110 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Annons:

Källor:

mySafety

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: