Ange ditt sökord

Ökad risk för autism i vissa invandrargrupper

Ökad risk för autism i vissa invandrargrupper

En stor registerstudie från Karolinska Institutet visar att vissa grupper invandrarbarn födda i Sverige har en ökad risk att få lågfungerande autism.

Annons:

Studien omfattar alla barn i Stockholms län under perioden 2001-2007 och resultatet talar enligt forskarna för att autism inte skulle vara alltigenom ärftligt, något som man tidigare antagit. 

– Det här är anmärkningsvärda fynd, där vi ser starka samband mellan en viss typ av autism och tidpunkten för mammans immigration till Sverige. Vi kan just nu bara spekulera om orsakerna, men vårt antagande är att omgivningsfaktorer som verkar under fosterlivet, som exempelvis stress, nya matvanor och infektioner, kan leda till utvecklingen av autism med inlärningsstörningar, säger Cecilia Magnusson, docent och ansvarig för studien.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: