Ange ditt sökord

Återinför fluortanten!

Återinför fluortanten!

Fluorsköljning och fluorlackning minskar risken för karies med hela 60 respektive 70 procent. Därför bör fluortanten återinföras i skolorna menar Ulla Moberg Sköld, tandläkare och författare till avhandlingen.

Annons:

Studierna genomfördes i tre områden kring Göteborg. I Mölndal utanför Göteborg fick 800 elever skölja med fluor under tre år. Femtionio procent färre hål blev resultatet för den grupp som sköljde de tre första och tre sista dagarna varje termin. Samma undersökning visar att barn mellan 13 och 16 år som får sina tänder fluorlackade två gånger per år i har 69 procent färre hål i tänderna än dem som inte fluorlackas. I denna studie hade man valt ut tre olika undersökningsområden för karies, ett högrisk-, ett medelrisk- och ett lågriskområde. Effekten av fluorlackning var störst i högriskområdet Hjällbo-Hammarkullen, utanför Göteborg.

Kontrollgruppen som endast fick fluor genom tandborstning med fluortandkräm och eventuellt vid tandläkarbesök fick i genomsnitt drygt tre nya hål under de tre år som studien pågick. Dessutom växte minst ett redan påbörjat hål genom emaljen och behövde lagas. De barn som fluorlackades en gång i halvåret fick knappt ett nytt hål under tre år och bara knappt vart femte barn hade dessutom ett hål som växte så att det blev nödvändigt att laga.

– Resultaten visar att det finns stora vinster med att införa fluorlackning eller fluorsköljning i skolan. Man ska ge den förebyggande behandlingen till alla, inte bara till dem som redan har problem, säger Ulla Moberg Sköld. Att börja tänka förebyggande i vuxen ålder är för sent, menar hon. Risken för karies är som störst just mellan 13 och 16 år.

– Det är då man får många nya tänder och de är som mest känsliga just när de kommit upp. Dessutom ändrar många barn kostvanor och börjar småäta och kanske dricka mer läsk i den åldern.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: