Äldre är bättre på inlärning än yngre

Äldre är bättre på inlärning än yngre

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2016-11-07
Författare: Moa Järefäll

En ny studie från London utmanar antagandet att inlärningsförmågan är bättre när man är yngre. Studien visar nämligen att vuxna är bättre än yngre när det gäller logiska utmaningar.

Övningarna bestod av olika hjärnpussel som utmanade de kognitiva färdigheterna.

20 dagars intensivkurs 

I studien, som är gjord vid University Collage London, deltog 558 skolelever i åldrarna 11 till 18 år, samt 105 vuxna personer. Samtliga deltagares färdigheter testades innan de genomgick en intensivkurs av 20 dagars upplärning i en specifik färdighet. 

Ett halvår senare testades deltagarna igen för att se hur väl de tagit in informationen och tagit vara på färdigheterna.

Kognitiva färdigheterna bättre hos äldre

Man brukar ju skämtsamt säga att ”man inte kan lära gamla hundar att sitta”, men den här studien tyder på det motsatta. Resultatet visade nämligen att det var de äldre som var bättre på att ta till sig det de lärt sig. 

De olika träningsövningarna som deltagarna fick utföra var logiskt utformade, bland annat logiska pussel som de skulle lösa. Dr Lisa Knoll, en av studieförfattarna, kommenterar så här:

- Vi upptäckte att de här kognitiva färdigheterna, som är besläktade med det matematiska, visar större effekt på de i sena tonåren än de i yngre tonåren.

Den här studien visar därmed att när det kommer till en viss sorts inlärning behöver inte åldern vara en nackdel. Även det senare utvecklingsstadiet kan vara viktigt för utbildning. 

 

Veckans fråga

Röker eller snusar du?

Nyhetsbrev

E-postadress