Ange ditt sökord

5 oktober, 2021

Vaccination

VACCINATION - STARTA FILM

2:44 min

Vaccination

Doktorn.com informerar om vaccin. Vaccinationer är till för att förhindra smittsamma sjukdomar och därmed stärka folkhälsan.

Annons:

Eftersom många i Sverige väljer att följa de nationella vaccinationsprogrammen har många allvarliga sjukdomar minskat betydligt.

Hur fungerar vaccin?

Vaccinet innehåller antingen en liten försvagad del av viruset eller bakterien som orsakar sjukdom, eller information som låter kroppens egna celler producera en viss del av viruset eller bakterien. Detta leder till att vårt immunförsvar reagerar med att bilda antikroppar mot sjukdomen. Om du sedan skulle komma i kontakt med sjukdomen minns kroppen hur den ska reagerar och börjar snabbt bilda antikroppar, vilket gör att man slipper bli sjuk.

Vad får man för biverkningar av vaccin?

Ofta får man inga biverkningar av en vaccination, men det är inte ovanligt med en liten rodnad och svullnad i huden runt vaccinationsstället. Feber eller sjukdomskänsla kan också förekomma. Allvarliga biverkningar är ovanliga men man bör följa rekommendationerna som finns angående vaccinationer för att inte riskera onödiga biverkningar.

Vilka vaccin ingår i barnvaccinationsprogrammet?

Inom barnvaccinationsprogrammet ingår flera sorters vaccinationer:

  • Rotavirusinfektion
  • Difteri
  • Stelkramp
  • Kikhosta
  • Polio
  • Infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ B
  • Allvarlig sjukdom orsakad av penumokocker
  • Mässling
  • Påssjuka
  • Röda hund
  • Humant papillomvirus (HPV)

Resevaccin

Andra länder kan ha andra smittpanoraman än vad vi har i Sverige och du kan rekommenderas olika vaccin för att skydda dig mot att bli sjuk på din resa. Vid varje resa görs en individuell rekommendation beroende på destination, längd av vistelse och hur man planerar att leva under resan. Det är till exempel skillnad på om du ska vara i ett konferensrum eller i en lantlig miljö under din resa.

Riskgrupper

Om du är äldre eller har en kronisk sjukdom eller liknande kan du tillhöra en riskgrupp som kan rekommenderas vaccin mot sjukdomar, som man på grund av sitt tillstånd kan förväntas klara av sämre än de som inte tillhör riskgruppen. Till dessa grupper kan rekommenderas till exempel influensavaccin, utökad pneumokockvaccinering eller vaccin mot bältros.

Pandemier

När samhället drabbas av pandemier kan nya vacciner behöva tas fram för att stoppa spridningen av den nya sjukdomen och rädda liv. Exempel på detta är vaccin mot svininfluensan och Covid-19.

Vaccin har höga krav som ska uppfyllas innan de blir godkända som läkemedel och är därför generellt säkra att ta.

Annons:

Den här videon handlar om:

Läs även

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: