Ange ditt sökord

Om man har spruträdsla är det bra att berätta det för vårdpersonalen som då bättre kan hjälpa dig. Foto: Shutterstock

Om man har spruträdsla är det bra att berätta det för vårdpersonalen som då bättre kan hjälpa dig. Foto: Shutterstock

Hanterar din spruträdsla inför covid-19-vaccinering

Nu är vaccineringen mot covid-19 igång och under våren kommer många av oss att vaccinera sig. Även om majoriteten av svenskar är positiva till att vaccinera sig kan det innebära ångest för många, då hundratusentals svenskar lider av sprut- och blodfobi. Tack och lov finns det knep att ta till och hjälp att få.

Annons:

Rädsla är helt normalt och har under evolutionen varit något som fått oss att undvika farliga situationer för att överleva. Om rädslan blir så stark att den hindrar oss i vardagen kan den ha övergått till en fobi. En fobi kan beskrivas som en överdriven eller orealistisk rädsla för ett objekt, en plats, situation, känsla eller djur. Omkring två till fyra procent av allmänheten lider av sprut- och blodfobi. Det motsvarar mellan 200 000 till 400 000 personer i Sverige.

Symtom vid fobi

Det finns många olika symtom vid en fobi; såsom exempelvis förhöjd puls, andnöd och tryck över bröstet. Vid sprutfobi kan vissa istället uppleva blodtrycksfall och svimning. Det här gör att man vid sprutfobi kan vara tvungen att öva på att höja blodtrycket något för att undvika att personen svimmar.

Svenska folket är generellt positiva till att vaccinera sig mot covid-19 men för de som är spruträdda kan kommande vaccinering orsaka viss ångest.  I en tidigare studie fann man att 16 procent av patienterna angett att de undviker influensavaccin till följd av rädsla för sprutor. Det finns dock knep att ta till för att få bukt med sin fobi.

Handfasta tips mot sprutfobi

  • Berätta för sjukvårdspersonalen att du är rädd. Detta kan minska stressen hos dig själv.
  • Lägg dig ner om du märker att du börjar bli yr eller svimfärdig.
  • Ät ordentligt innan du ska ta en spruta.
  • Påminn dig själv om att du inte är i någon livshotande situation – även om det kan kännas så!

Sjukvårdens bemötande spelar roll 

I och med att det är många patienter som avstår från olika typer av behandlingar på grund av sin rädsla för nålar, så spelar sjukvården en stor roll. Om patienten berättar om sin sprutfobi kan man inom sjukvården både erbjuda behandling mot sprutfobi, men även bemöta patienten på ett sätt som ökar sannolikheten för att genomgå en nödvändig behandling.

KBT, kognitiv beteendeterapi ett bra alternativ för spruträdda                                

Det finns de som inte lyckas övervinna sin rädsla trots olika knep och för dem finns ytterligare hjälp att få. KBT, kognitiv beteendeterapi, har visat sig ha mycket god effekt för de som lider av sprutfobi.

– Ett exempel på en kognitiv beteendeterapi för spruträdda kan gå ut på att personer med fobi i små och kontrollerade steg utsätts för det som upplevs obehagligt, i detta fall sprutor, samtidigt som denne får öva på så kallad “tillämpad spänning. Det är en metod som går ut på att man spänner olika muskelgrupper, 20 sekunder åt gången, så att kroppen blir varm och blodtrycket stiger, säger Hanna Rohani, kvalitetsansvarig psykolog på Doktor24.

Om fobier

  • En fobi brukar beskrivas som en överdriven eller orealistisk rädsla för ett objekt, en plats, situation, känsla eller djur. Kroppen förbereder sig för kamp eller flykt när den uppfattar något i omgivningen som farligt. Detta sker genom att blodet pumpas runt fortare, vilket gör att pulsen går upp. Lungorna får signaler om att ta in mer syre, vilket leder till att vi upplever andnöd.
  • Ca 2 till 4 procent av befolkningen beräknas lida av sprut- och blodfobi.
  • Den vanligaste fobin som drabbar mellan 3 till 5 procent av befolkningen är för djur och höga höjder.
Annons:

Källor:

Doktor24

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: