Ange ditt sökord

Ny teknik ger hopp till patienter med dödlig diagnos

Ny teknik ger hopp till patienter med dödlig diagnos

Genom att bättre följa muskelstamceller ska man kunna transplantera dessa mer effektivt till patienter med den dödliga muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi.

Annons:

Sjukdomen, som drabbar cirka 10 svenska barn varje år, är mycket svår och den nya tekniken som KTH utvecklat ska i framtiden leda till att patienter som drabbats av dels Duchennes muskeldystrofi, men även blodcancer (som drabbar runt 1000 barn/år) får ett längre och drägligare liv.

Säg det med bilder

För att följa stamceller som används vid till exempel transplantation använder man sig av digitala fotografier – tagna av mikroskop. Ju mer och bättre information du kan få från dessa bilder, desto fler analyser och användningsområden skapas. Dock är processen att gå igenom och analyser allt material tidskrävande och få forskare har den tiden, eller resurserna, att behandla materialet optimalt. Förutom det så är även själva upptakten, att odla cellerna, följa deras förökning, även det otroligt krävande.

Ett digalt program som automatiskt analyserar fotografier av cellerna där man kan utnyttja bilderna man får fram i full skala utvecklas nu av Klas Magnusson, forskare och doktorand på avdelningen för signalbehandling KTH tillsammans med forskare på Helen Blau’s Biologilabb på Stanford University.

Stor skillnad med digital analys

Att digitalt analysera bilderna tar 1 arbetsdag med automatik och programmet, säger Klas Magnusson – samma analys för hand, manuellt, skulle ta 10 dagar.

Förutom den stora skillnaden i tidsåtgång så väntas man få ut mer information ur den automatiska analysen jämfört med vad man kunde få ut från den manuella. Det handlar alltså om att så effektivt som möjligt övervaka och hämta information från celler för att kunna använda dessa vid olika behandlingar.

Släktträd för cellerna

Bilderna används som hjälp att para ihop tänkbara celler, följa förökningen och få fram ett ”släktträd” där man kan se hur cellerna hör ihop och utvecklas. Det resultat och de analyser man får fram kan användas av cellbiologer runt om i världen för att forska på en lång rad olika sjukdomar och tekniken, att automatisera den här processen, är efterfrågad.

Duchennes muskeldystrofi kan förhoppningsvis i framtiden behandlas med hjälp av transplantation av muskelstamceller och genom att snabbare få fram celler som passar skulle man man effektivare kunna behandla svåra sjukdomar som många gånger har en dödlig utgång. Man hoppas kunna påbörja kliniska behandlingar inom en överskådlig framtid.

Fakta Duchennes muskeldystrofi
Duchennes muskeldystrofi (DMD) ingår i sjukdomsgruppen dystrofinopatier, vilka orsakas av brist på eller nedsatt funktion av proteinet dystrofin. Sjukdomen medför en fortskridande muskelsvaghet och förekommer nästan bara hos pojkar och män.

Duchennes muskeldystrofi är uppkallad efter den franske neurologen Guillaume Duchenne. Han var den förste att definiera vad som var karaktäristiskt för sjukdomen och publicerade sina observationer under 1860-talet.

En likartad men lindrigare sjukdom som också orsakas av nedsatt funktion av dystrofin är Beckers muskeldystrofi (BMD). Särskilt informationsmaterial om denna sjukdom finns i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser.

Varje år får cirka 10 pojkar i Sverige diagnosen Duchennes muskeldystrofi. Det totala antalet personer med sjukdomen är okänt, men förekomsten beräknas till cirka 30 per miljon invånare (60 per miljon manliga invånare).

Fakta från www.socialstyrelsen.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: