Ange ditt sökord

Nobelpriset i medicin 2012 – John B Gurdon och Shinya Yamanaka

Nobelpriset i medicin 2012 – John B Gurdon och Shinya Yamanaka

Årets Nobelpristagare i medicin får priset för att man bland annat ”helt förändrat synen på cellers utveckling”.

Annons:

Det skriver Nobelförsamlingen som delade ut priset tidigare idag. John B Gurdon är född 1933 i Dippenhall, Storbritannien och Shinya Yamanaka 1962 i Osaka, Japan.

50 år innan värdet av forskningen visade sig

På 60-talet upptäckte John B Gurdon, genom att experimentera på grodor, att DNA i en mogen cellkärna bevarades. I cellkärnan fanns all information som behövdes för att skapa olika celler i en organism. Genom att ersätta cellkärnan i en äggcell med en cellkärna från en tarmcell kunde John B Gurdon se att i och med den mängd information som fanns i cellen så utvecklades det ett grodyngel, trots att det inte var den ursprungliga cellen.

I ett uttalande säger John B Gurdon att ”priset är en påminnelse om att det är viktig att fortsätta att satsa pengar på grundforskning” och menar att man även måste bedriva forskning som kanske inte på en gång visar någon praktisk nytta. Han sammanfattar det hela med att konstatera att det i hans fall ”tog 50 år innan det potentiella värdet av forskningen visade sig.

Shinya Yamanaka står för “den praktiska nyttan”

John B Gurdon själv konstaterar att den forskning han själv bedrivit sätts i praktik av japanen Shinya Yamanaka, som är 30 år yngre.

Shinya Yamanaka sa i sin tur i ett uttalande att ”utan hans (John B Gurdon reds. anm.) arbete hade vårt arbete inte funnits”.

Shinya Yamanaka tog forskningen vidare genom att 2006 omprogramera en mogen hudcell från en mus till att bli en omogen stamcell (sPS-cell). 

Vidare forskning och framtidsmöjligheter

John B Gurdon och Shinya Yamanakas forskning visar att den normala utvecklingen av vår arvsmassa inte är oåterkallelig. Det i sin tur har, enligt Nobelförsamlingen, lett till att vi har fått en ny bild av cellers och organismers utveckling.

Man skriver även i sitt pressmeddelande att forskningen visar att de iPS-celler man nu kan studera visar och ger upphov till många olika celltyper som bygger upp vår kropp. Att man kan framställa dessa celler skulle exempelvis kunna leda till att man tar celler från patienter med olika sjukdomar och helt enkelt omprogrammerar dessa. Man kommer även kunna undersöka hur sjuka celler skiljer sig från friska.

Den här upptäckten anser man vara ovärderlig som ”redskap för att öka kunskapen om sjukdomar och nya möjligheter att utveckla behandlingsmetoder”. 

Shinya Yamanaka konstaterade i ett framträdande i den japanska tevekanalen NHK att det kommer ta tid innan man kan använda tekniken för att bota sjukdomar men att han vill att ”patienterna behåller hoppet”. 

Bild: Nobelprizemedicine.org

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: