Ange ditt sökord

Det är viktigt är att avflödet från bihålorna till näsan inte blockeras. Foto: Shutterstock

Det är viktigt är att avflödet från bihålorna till näsan inte blockeras. Foto: Shutterstock

Akut bihåleinflammation (rinosinuit, sinuit)

Akut bihåleinflammation är en vanlig sjukdom, ofta till följd av en förkylning. Vanligen går akut bihåleinflammation över av sig själv, men det finns sätt att underlätta besvären.

Annons:

Bihålorna är de luftfyllda hålrum som finns i ansiktet och mynnar i näshålan. Precis som näsan har bihålorna slemhinnor och det är när dessa blir inflammerade som akut bihåleinflammation uppstår.

Akut bihåleinflammation förekommer oftast hos vuxna och äldre barn. Egenvård i ett tidigt skede av behandlingstrappan kan lindra – och i bästa fall bota – bihåleinflammationen.

En av våra vanligaste sjukdomar

Akut bihåleinflammation, eller akut rinosinuit som är den medicinska benämningen, är en av våra vanligaste sjukdomar. Bihåleinflammation leder även till en stor hälsoekonomisk belastning för samhället med cirka 150 000 läkarbesök i Sverige årligen.

Att sätta in tidig behandling som avbryter den utvecklade bihåleinflammationen kan förbättra prognoserna, både sett till patienters hälsa och den samhällsekonomiska aspekten. Detta eftersom färre då behöver uppsöka sjukvården och behandlas med exempelvis antibiotika.

Så uppstår akut bihåleinflammation

Ett vanligt förkylningsvirus är oftast den bakomliggande orsaken till akut bihåleinflammation. Normalt kan luft, vätska och slem passera fritt till och från bihålorna, men vid till exempel en förkylning blockeras passagen på grund av att slemhinnorna i näsan sväller. Det kan göra att slem och bakterier fångas i bihålan. Du blir täppt i bihålorna och en inflammation uppstår. Bihåleinflammation i sig smittar inte, däremot gör förkylningen det.

En annan orsak till akut bihåleinflammation kan vara en obehandlad tandinfektion som kan ge en inflammation i en bihåla i överkäken.

Symtom vid akut bihåleinflammation

Bihåleinflammation känns igen på att det blir som en långdragen förkylning som inte vill ge med sig. Spänningshuvudvärk och värk från käkmuskler kan ge liknande besvär och misstas ibland för bihåleinflammation. Kraftig ensidig värk kan tyda på en avstängd bihåla. Käkspolning kan lindra besvären. Svullnad i panna eller kind är mycket ovanligt men bör leda till läkarkontakt utan fördröjning.

Symtomen är oftast:

  • Täppt näsa och tjock snuva som luktar illa – vanligtvis är det värre på ena sidan
  • Värk eller tryckkänsla i kinder, kring ögonen, i pannan eller i överkäkens tänder, oftast mest på ena sidan.
  • Det känns som en långdragen förkylning som aldrig ger med sig.

Behandling av akut bihåleinflammation

I början när du mår som sämst bör man vila. Det är också bra att vara hemma från jobbet några dagar, dels är man ju trött och dels kan förkylningen smitta andra.

Inledningsvis är det bra att skölja näsan med koksaltlösning. Ju tidigare man kan sätta in egenvård desto större chans finns det att antibiotika kan undvikas, vilket bidrar till minskad risk för antibiotikaresistens. Antibiotika är dessutom sällan den korrekta behandlingen vid bihåleinflammation, i många fall ges antibiotika av anledningen att det inte finns något annat att ge.

Vanliga värktabletter fungerar både mot smärta och är febernedsättande. Försök dricka rikligt med vätska för att inte bli uttorkad. Man behöver inte hälla i sig, det räcker med att dricka så att man inte är törstig. Vid feber mer än 10 dagar eller vid försämring efter en vecka kan antibiotika ibland vara motiverat.

Det kan också vara en god idé att använda receptfri nässpray med avsvällande effekt mot nästäppan. Den verkar lindrade i och med att den öppnar upp passagen mellan näsgångarna och bihålorna så att vätska kan rinna ut, något som minskar trycket på bihålorna. Observera att avsvällande nässpray används för korttidsbehandling och bör inte användas längre än 10 dagar.

Så undviker du akut bihåleinflammation

Det viktiga för att undvika bihåleinflammation är att avflödet från bihålorna till näsan inte blockeras.

Vid förkylning kan du använda avsvällande nässpray, smärtstillande och se till att dricka mycket vätska. Nasala steroider (kortisonspray) kan vid förkylningar hjälpa till att minska inflammationen i slemhinnorna och göra att svullnaden avtar. Har man återkommande problem med bihålorna kan man tala med sin läkare och få kortisonspray förskrivet för att ha hemma när förkylningen bryter ut.

Goda råd vid akut bihåleinflammation

  • Undvik stark värme eller kyla, eftersom temperaturförändringar kan öka smärtan i bihålorna.
  • Att andas in ånga eller fuktig luft kan hjälpa, eftersom fukten tunnar ut slemmet, som då kan rinna ut lättare.
  • Drick mycket vätska, vilket också gör slemmet tunnare.
  • Ligg med huvudet högt när du sover.
  • Undvik att röka.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: