Ange ditt sökord

Stress hos personalen och stängda vårdplatser är bara några av de problem som uppstår i samband med den stora bristen på sjuksköterskor i landet. Foto: Shutterstock

Stress hos personalen och stängda vårdplatser är bara några av de problem som uppstår i samband med den stora bristen på sjuksköterskor i landet. Foto: Shutterstock

Rekordstor brist på sjuksköterskor i sommar

Under sommaren kommer bristen på sjuksköterskor nå rekordhöga nivåer och det gäller särskilt specialiserade sjuksköterskor.

Annons:

Det rapporterar Svenska dagbladet som har gjort en rundringning för att bedöma läget i landet i sommar.

Vårdplatser stängs

Att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor för att täcka behovet leder enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) till att många vårdplatser har tvingats stänga.

Man konstaterar från SKL även att överbeläggning har blivit allt vanligare och detta i nästan alla landsting.

Uppsägningar och långa ressträckor

Den ansträngda situationen har lett till att personal har sagt upp sig och valt att jobba i exempelvis Norge där lönen är bättre.

Svenska dagbladet har även funnit att i vissa regioner får vårdpersonal resa långa sträckor när de ska undersöka patinterna.

Bonussystem utlovas

Flera landsting runt om i landet har nu tagit till drastiska åtgärder för att täcka behovet av personal under sommarmånaderna. Det vanligaste är att man erbjuder personalen bonus om de skjuter upp sin semester.

Som exempel tar svenska dagbladet upp Västernorrland där personalen får 60 000 i bonus om de väljer att ta sin semster i höst istället för under sommaren.

Annons:

Källor:

Svenska dagbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: