Ange ditt sökord

Hälsokompassen - en ny bok av Fredrik Paulún och Martin Brunnberg. Bild: Mondial Foto: Shutterstock

Hälsokompassen - en ny bok av Fredrik Paulún och Martin Brunnberg. Bild: Mondial Foto: Shutterstock

Fredrik Paulún och Martin Brunnberg är näringsfysiologer och författare. Foto: Mondial

Fredrik Paulún och Martin Brunnberg är näringsfysiologer och författare. Foto: Mondial

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hälsokompassen – pedagogiskt och personligt om kost

I boken Hälsokompassen vill näringsfysiologerna Fredrik Paulún och Martin Brunnberg ge läsare verktyg för att hitta den kost som passar varje unik individ. En karta för att vår inre kompass ska leda oss rätt.

Annons:

Ingen  diet  funkar för alla. Det har nog de flesta som försöker prova en ny kosthållning blivit varse. Ny forskning visar att våra behov skiljer sig åt från person till person och att vi har en inre kompass som gör att vi äter det vi behöver. Det beskriver författarna Fredrik Paulún och Martin Brunnberg på djupet i sin nya bok Hälsokompassen (Mondial förlag 2022).

Vår inre kompass pekar fel

Men den inre kompassen som ska leda oss rätt i valet av livsmedel och kostvanor saknas hos många, vilket resulterar i att människor äter sig sjuka. Evolutionen har gett oss en inneboende kunskap kring vad våra kroppar behöver, men när utvecklingen av nya livsmedel gått så snabbt har inte kompassen hängt med. Författarna beskriver i boken vad som händer när de dåliga livsmedlen, som bara har funnits i några generationer, ger oss ett starkt belöningspåslag. Samtidigt har vi inte utvecklat några instinkter som säger oss att de dåliga livsmedlen är just dåliga.

Erfarna näringsfysiologer bakom boken Hälsokompassen

Fredrik Paulún är näringsfysiolog och arbetar med en rad olika företag med hälsoinriktning. Han har tidigare skrivit flera böcker om näring och hälsa, bland andra Biohack: ät rätt för din kropp, Blodsockerblues, Isodieten och 50 genvägar till fettförbränning. Martin Brunnberg är näringsfysiolog och utbildningsansvarig på Svenska Näringsakademin. Martin skriver och föreläser om näringslära, och har utbildat en stor del av Sveriges kostrådgivare. De två författarna har tidigare skrivit boken Modern Näringslära tillsammans, och driver nu den populära Näringspodden.

En karta över livsmedel som ger oss det vi behöver

I Hälsokompassen guidar författarna oss i hur vi bygger en kosthållning baserad på våra individuella förutsättningar. Livsmedlen delas in i tre kategorier – gröna, gula och röda livsmedel. De gröna är de vi kan äta varje dag i obegränsade mängder. Gula livsmedel är de vi kan äta regelbundet, men inte i hur stora mängder som helst. De röda livsmedlen bör vi faktiskt undvika om vi vill behålla en god hälsa.

”För att en kompass ska vara till hjälp måste man ju ha en karta att navigera efter”, skriver författarna. Pedagogiskt går författarna igenom livsmedel för livsmedel och ger läsaren en karta att orientera sig efter. Vi vet alla vid det här laget att vi bör äta mer frukt och grönt, och minska på chips och godis. Men boken Hälsokompassen går här ett steg längre och bjuder oss på förklaringar varför vi så lätt hamnar snett och står där med handen i godispåsen, och hur vi kan få ordning på kompassen igen så att den pekar mot de vitaminer och mineraler vi behöver. Läsare uppmanas att slänga näringstabeller, GI-listor och mat-appar, och i stället skaffa sig en djupare förståelse för var maten gör inne i våra kroppar.

Doktorn.com rekommenderar boken Hälsokompassen

Den allra största behållningen med boken är att vi får en pedagogisk förklaring till varför livsmedlen hamnar i respektive grupp. I Hälsokompassen finns något för alla nivåer av kostintresse, både för den som nyligen blivit intresserad av hur kosten påverkar hälsan och för den som redan har en hel del kunskaper.

Författarna bjuder generöst på sina egna erfarenheter och fallgropar, och beskriver hur de rättat till sina egna vilsna kompasser. Boken innehåller information om den senaste forskningen, författarnas personliga tips och avslutas med några recept.

Redaktionen på Doktorn kan varmt rekommendera boken Hälsokompassen!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: