Hosta

Hosta

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Hosta är en skyddsreflex som kroppen använder för att hålla andningsvägarna rena. Det är kroppens naturliga sätt att reagera på en irritation i luftvägarna.

Det finns olika orsaker till att vi hostar, förkylning är en men också andra sjukdomar, cigarettrök och luftföroreningar kan utlösa hosta. Att ha hosta är i sig inte farligt, men om hostan inte gett med sig på två-tre veckor kan den bero på någon sjukdom som behöver behandlas med antibiotika eller andra mediciner.

Varför uppstår hosta

Hosta är ett tecken på att något kommit ner i luftvägarna, som inte bör finnas där. Orsakerna till att vi hostar är många. Förkylning är den vanligaste, men också andra sjukdomar ger hosta. Om våra luftvägar blir irriterade av till exempel cigarettrök eller andra luftföroreningar kan vi börja hosta. Om du sätter i halsen utlöses din hostreflex direkt.

Hos barn är den vanligaste orsaken till hosta förkylning, men besvären kan också bero krupp eller RS-virus. Eftersom barn ofta är förkylda de första åren är det vanligt att de får hosta. Då hostan är kroppens naturliga sätt att reagera på irritation i andningsvägarna bör den inte dämpas i onödan.

Vanliga symtom vid hosta

Hosta kan ha olika karaktär beroende på vad som orsakar den. Den kan vara torr, slemmig, skällande eller kiknande.

Diagnos vid hosta

Oftast går hosta över av sig själv även om det kan dröja några veckor. Hosta i sig är inte farligt men ibland kan den bero på någon sjukdom som behöver behandlas med antibiotika eller andra mediciner.

För att ställa diagnos undersöker läkaren näsa, hals och öron, lyssnar på andningen och även på hjärta och lungor med ett stetoskop. Ibland tas blodprover för att se om hostan beror på en infektion. Röntgen kan också vara till hjälp för att se om det finns förändringar som tyder på en lunginflammation.

Behandling vid hosta

Eftersom hostan är ett symptom och inte den egentliga sjukdomen, är det viktigt att hitta den egentliga sjukdomen för att kunna behandla.

För att lindra hostan kan man till exempel:

• Dricka ordentligt så att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp

• Ge näsdroppar och höj huvudändan på sängen.

• Undvik rökiga miljöer

• Ta slemlösande medicin som gör det lättare att hosta upp slemmet

• Ta hostdämpande medicin

Sök vård

Om hostan inte blivit bättre efter två till tre veckor och man känner sig hängig och sjuk bör man kontakta vårdcentralen. Om man förutom hostan får svårt att andas, får ont i bröstet eller ryggen vid djupa andetag eller om man börjar hosta blod – då ska vården kontaktas omedelbart.

Goda råd

• Drick rikligt med varm eller ljummen dryck, men helst inte mjölk som är slembildande

• Undvik rökning och rökiga miljöer

• Sov med högt under huvudet och överkropp

 

Veckans fråga

Lever du med någon typ av diabetes?

Ja, typ 1
7% (11 röster)
Ja, typ 2
28% (42 röster)
Nej, men jag har någon i min familj/släkt med diabetes
30% (45 röster)
Nej
32% (48 röster)
Osäker/Vet ej
1% (2 röster)
Totalt antal röster: 148

Nyhetsbrev