Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ultraljud vid graviditet

Ultraljudsundersökning brukar göras mellan graviditetsvecka 17-20. Ultraljud används för att beräkna när förlossningen ska ske, för att se om det finns flera foster och för att upptäcka eventuella missbildningar hos barnet. Svaga ljudvågor sänds in i livmodern, ekot studsar tillbaka och omvandlas av en dator till rörliga bilder som visas på en bildskärm.

Annons:

95 procent av alla gravida kvinnor i Sverige genomgår någon gång under graviditeten en ultraljudsundersökning. Undersökningen är frivillig och tar 15-25 minuter.

Varför görs ultraljudsundersökning vid graviditet?

• beräkna datum för förlossningen
• upptäcka allvarliga missbildningar hos barnet – till exempel stora ryggmärgsbråck
• kontrollera att barnet växer som det ska och se hur det ligger
• konstatera om tvillinggraviditet föreligger
• bestämma moderkakans läge
• att titta efter barnets kön ingår inte i ultraljudets huvudsakliga syfte
KUB-undersökning – beräknar risken för att barnet har Downs syndrom eller vissa andra kromosomavvikelser.

Vad kan man se vid en ultraljudsundersökning?

• Vid en ultraljudsundersökning mäts fostrets kroppsdelar och man gör flera registreringar för att se att allt står rätt till och för att kunna räkna ut datum för förlossning.
• Med hjälp av ultraljudsundersökning kan man upptäcka framför allt allvarliga missbildningar hos fostret. Det är bara vissa missbildningar som går att upptäcka tidigt i graviditeten, medan andra visar sig först senare, eller till och med efter att barnet är fött.
• Med hjälp av ultraljudsundersökning kan läkaren eller barnmorskan bedöma om det finns en större eller mindre risk att fostret bär på en kromosomavvikelse.

Så går det till

• Före vecka 11, görs ultraljudsundersökning via slidan, så kallat vaginalt ultraljud. En vaginalscanner som har storleken av en tandborste förs in i slidan. Även foster som bara är några millimeter stora, brukar kunna ses på skärmen.

• Efter vecka 11, görs undersökningen via utsidan av magen. Den gravida kvinnan ligger på rygg och ultraljudsgelé smörjs på scannern. Den förs över magen tills man har funnit fostret och moderkakan. Svaga ljudvågor sänds in i livmodern och registrerar ekot som kommer tillbaka. En dator omvandlar signalerna till en bild. Kvinnan kan följa undersökningen på en TV-skärm.

Risker med ultraljudsundersökning vid graviditet

Det finns i dag inga vetenskapliga belägg för att rutinmässiga ultraljudsundersökningar medför en biologisk risk för vare sig mamma eller foster.

Läs mer artiklar om graviditet ”tryck på länkarna nedan”
Graviditeten i korthet vecka för vecka
Fostervattenprov vid graviditet
Fosterdiagnostik – vanliga undersökningar
KUB-undersökning vid graviditet
Foglossning – Bäckenuppluckring
Graviditetsdiabetes
Graviditetsillamående

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.