Ange ditt sökord

Att svimma är oftast ofarligt, men om en person som svimmat inte vaknar till inom två minuter bör man genast kontakta sjukvården. Foto: Shutterstock

Att svimma är oftast ofarligt, men om en person som svimmat inte vaknar till inom två minuter bör man genast kontakta sjukvården. Foto: Shutterstock

Svimning (synkopering)

Annons:

Svimning är ett tillstånd där man plötsligt tappar medvetandet under en kort tid. Svimning kan orsakas av en rad saker men huvudsakligen orsakas det av brist på syre och/eller blod till hjärnan. Precis innan svimningen kan man känna sig yr eller illamående. 

I vissa fall sker en svimning så plötsligt att man inte hinner känna något innan. Man kan också bli tvungen att sitta eller ligga ned strax innan man svimmar. Ibland orsakas en svimning som följd av en brist på syre/blod till hjärnan på grund av ett befintligt medicinskt tillstånd såsom epilepsi, och andra gånger kan det bero på att man fått dåliga nyheter, smärta eller kräkningar.

Vad orsakar svimning?

Svimning orsakas främst av blodtrycksfall vilket kan bero på många olika saker. Rent praktiskt kan en persons blodtryck falla när man plötsligt ställer sig upp. En reflexreaktion på grund av något obehag kan också leda till att en person svimmar. Detta kan till exempel ske om man får se blod eller något annat som man tycker är obehagligt. Vidare kan dåliga nyheter, mycket stressande situationer eller smärta orsaka svimning och även kräkningar. Lågt blodsocker, vilket kan orsakas av hunger samt vätskebrist eller både och, kan också leda till svinmning.

Vilka är symtomen?

Yrsel, kallsvett, illamående, mörknad syn, pipande i öronen samt att man känner sig varm är några av de tecken som en person får precis innan svimningen. Ibland kan det också hända så plötsligt att personen inte ens hinner känna något av symtomen.

Hur behandlas svimning?

Om man känner att man håller på svimma ska man lägga sig ner, helst med benen i högre än huvudet för att underlätta för blodet att rinna ned till huvudet. Om man inte kan lägga sig så kan man också sitta på huk, med huvudet mellan knäna. Om man vet att man svimmar lätt och är medveten om vad som utlöser svimningen kan man undvika eller bearbeta dessa. Är man medveten om att man har lågt blodtryck kan man till exempel försöka resa sig upp långsamt och försiktigt.

Om någon annan har svimmat ska man lägga personen i en liggställning och kontrollera personens puls samt andning, frigöra munnen ifall det finns något där, se till att personens kläder inte sitter åt samt lyfta upp benen. Sedan får man vänta någon minut och se om personen vaknar av sig själv, och annars kontaktar man akutmottagningen omedelbart.

När ska man absolut söka vård för svimning?

Man ska vara noggrann och uppmärksam på sin kropp och sitt beteende. Det är absolut dags att söka vård när man svimmar liggande, när man svimmar plötsligt utan någon varning, vid kraftiga hjärtklappningar när man svimmat eller om det tillkommer oregelbunden eller fördröjd hjärtrytm vid svimning. 

Vidare ska man söka vård om det dröjer mer än 2 minuter innan man vaknar till eller om det tar lång tid att återhämta sig efter avsvimning. Dessa symtom kan vara tecken på att man svimmat på grund av någon sjukdom och utredning samt behandling bör därför göras. Det rekommenderas att man ringer sjukvårdsrådgivning på telefon nummer 1177 eller kontaktar akutmottagningen om någon av dessa symtom uppstår.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: