Ange ditt sökord

Att svimma är oftast ofarligt, men om en person som svimmat inte vaknar till inom två minuter bör man genast kontakta sjukvården. Foto: Shutterstock

Att svimma är oftast ofarligt, men om en person som svimmat inte vaknar till inom två minuter bör man genast kontakta sjukvården. Foto: Shutterstock

Svimning – orsaker, råd och vård

Svimning är ett tillstånd där man plötsligt tappar medvetandet under en kort tid. Svimning kan orsakas av en rad saker, men huvudsakligen orsakas det av brist på syre och/eller blod till hjärnan. Precis innan svimningen kan man känna sig yr eller illamående. 

Annons:

Svimning är en typ av kortvarig medvetslöshet som varar i sekunder eller upp till några minuter.  För det mesta kan man innan svimning känna sig yr eller ostadig, eller uppleva att det svartnar för ögonen. I vissa fall sker en svimning så plötsligt att man inte hinner känna något innan.

Ibland inträffar svimning som följd av en brist på syre/blod till hjärnan på grund av ett befintligt medicinskt tillstånd såsom epilepsi.  Andra gånger kan det bero på en obehaglig upplevelse, smärta, illamående, värme eller blodtrycksfall.

Vad orsakar svimning?

Svimning orsakas främst av blodtrycksfall, vilket kan bero på många olika saker. Det är relativt vanligt att en persons blodtryck faller när den plötsligt ställer sig upp. En reflexreaktion på grund av något obehag kan också leda till att en person svimmar. Detta kan till exempel ske om man får se blod eller något annat som man tycker är obehagligt. Vidare kan dåliga nyheter, mycket stressande situationer eller smärta orsaka svimning och även kräkningar. Lågt blodsocker, vilket kan orsakas av hunger samt vätskebrist eller både och, kan också leda till svimning.

Vilka är symtomen vid svimning?

Yrsel, kallsvett, illamående, mörknad syn, pipande i öronen samt att man känner sig varm är några av de tecken som en person får precis innan svimningen. Ibland kan det också hända så plötsligt att personen inte ens hinner känna något av symtomen.

Hur behandlas svimning?

Om man känner att man håller på svimma ska man lägga sig ner, helst med benen i högre än huvudet för att underlätta för blodet att rinna till huvudet. Kan man inte lägga sig så kan man också sitta på huk, med huvudet mellan knäna. Om man vet att man svimmar lätt, och är medveten om vad som utlöser svimningen, kan man undvika eller bearbeta detta. Är man medveten om att man har lågt blodtryck kan man till exempel försöka resa sig upp långsamt och försiktigt.

Om någon annan har svimmat ska man lägga personen ned och kontrollera personens puls samt andning. Prata med den som svimmat, skaka försiktigt i axlarna för att se om du kan få en reaktion. Kontrollera så att den avsvimmade inte har något i munnen som skulle kunna vara ett hinder för andningen. Lossa på åtsittande kläder, och lyft upp den avsvimmade personens ben. Stanna hos den avsvimmade personen hela tiden.  Sedan får man vänta någon minut och se om personen vaknar av sig själv, annars larmar du 112..

När ska man absolut söka vård för svimning?

Man ska vara noggrann och uppmärksam på sin kropp och sitt beteende. Det är absolut dags att söka vård när man svimmar liggande, när man svimmar plötsligt utan någon varning, vid kraftiga hjärtklappningar när man svimmat eller om det tillkommer oregelbunden eller fördröjd hjärtrytm vid svimning.

Om du tar hand om en avsvimmad person som inte vaknar upp ska du larma 112. Likaså om den avsvimmade har kramper, har långsam eller snabb oregelbunden puls. Om den avsvimmade vaknar upp, men då är sömning, förvirrad eller inte kan röra en arm eller ett ben ska du också larma 112.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: