Ange ditt sökord

Mastoidit – en komplikation vid öroninflammation hos barn

Mastoidit – en komplikation vid öroninflammation hos barn

Mastoidit är den vanligaste allvarliga komplikationen till öroninflammation. Vid mastoidit sprids inflammationen till benet som sticker ut bakom örat.

Annons:

Öroninflammation är ett mycket vanligt tillstånd hos barn, som i vissa fall kan leda till följdbesvär. Komplikationen mastoidit är främst ett tillstånd som drabbar barn. Mastoidit är en ganska sällsynt komplikation, men symtomen bör tas på allvar eftersom den kan leda till allvarliga besvär utan skyndsam behandling.

Mastoidit är lite vanligare hos barn som är under två år än hos äldre barn. Tillståndet har blivit ovanligare med tiden, troligen eftersom människors allmäntillstånd och motstånd förbättrats. Ändringar i Sveriges vaccinprogram som gett skydd mot vissa bakterier tros också vara en faktor som minskat antalet fall.

En inflammation i benet bakom det yttre örat

När man får mastoidit har inflammationen från örat spridit sig till benutskottet som sitter bakom örat. En inflammerad benvävnad kan med tiden förstöra benstrukturen. Sjukdomen kallas för mastoidit eftersom benet bakom det yttre örat som blir inflammerat kallas för “processus mastoideus” eller mastoidutskottet.

Bakterierna som orsakar mastoidit är oftast streptokocker, men det kan även handla om t ex stafylokocker. Det farligaste med mastoidit är dock att inflammationen kan fortsätta sprida sig till hjärnhinnan och orsaka hjärnhinneinflammation, ett mycket allvarligt tillstånd. De flesta som får mastoidit, speciellt om inga hjärnkomplikationer uppstår, blir bra efter sin behandling. Det viktigaste är att få behandling så fort som möjligt.

Symtom på mastoidit

Symtomen på mastoidit är:

  • Kraftig smärta i och bakom örat
  • Feber
  • Utstående öron
  • Trötthet
  • Nedsatt aptit
  • Varliknande flytningar genom öronen
  • Lätt till svårt påverkat allmäntillstånd

Symtomen på mastoidit kommer oftast några dagar eller några veckor efter själva öroninflammationen. Men mastoidit kan även i vissa fall till och med visa sig innan man märkt av öroninflammationen.

Undersökning och diagnos

De flesta diagnoser av mastoidit ställs när läkaren undersöker patienten och tittar på symtom och sjukdomshistoria. Vissa har även redan börjat behandla en öroninflammation innan besöket. Blodprov samt eventuell datortomografi (CT) och magnetkameraundersökning (MRI) brukar utföras. Om diagnosen mastoidit ställs läggs barnet in på sjukhus för att börja sin behandling.

Behandling av mastoidit

Mastoidit räknas som en allvarlig komplikation. Barn som får mastoidit ligger kvar på sjukhus och får antibiotika direkt i blodet. De flesta som drabbas blir friska av antibiotikan efter tre till sex veckor. Efter att ha fått antibiotika i blodet till en början brukar man sedan kunna byta till antibiotika i tablettform.

Ibland kan det behövas en operation där mellanörat dräneras på var med ett kirurgiskt ingrepp (mastoidektomi). Vid ytterligare komplikationer kan andra ingrepp behövas.

Sök vård vid misstänkt mastoidit

Sök vård direkt på en akutmottagning om du tror att ditt barn har mastoidit.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: