Ange ditt sökord

Det är viktigt att söka vård vid kattbett eftersom det kan bli infekterat och leda till stelkramp. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att söka vård vid kattbett eftersom det kan bli infekterat och leda till stelkramp. Foto: Shutterstock

Kattbett

Annons:

Katter är lekfulla djur men kan också lätt rivas eller till och med bitas om man inte handskas med dem tillräckligt respektfullt. Ett kattbett kan bli infekterat och då bör man uppsöka läkarvård.

Vad kan man göra själv om man fått ett kattbett?

Om man har ett ytligt sår från att ha blivit klöst av en katt eller från ett kattbett så är det viktigt att man ser till att tvätta såret ordentligt för att det inte ska bli infekterat.  Innan man börjar tvätta själva såret eller bettet så är det viktigt att man först rengör händerna. Har man engångshandskar så kan man gärna använda dem. Har man fått ett kattbett i ett finger där man har en ring så ska man genast ta av ringen innan man tvättar såret ordentligt. Det är viktigt att ta av ringar eftersom att fingret kan svälla upp och då kan ringen klämma åt och förhindra blodflödet.

Hur ska jag tvätta mitt sår från ett kattbett?

Skölj kattbett under rinnande vatten och använd en mild tvål för rengöring av såret. Man kan även använda en sårtvätt som är lätt desinfektionerande. Det är bra om man skyddar såret med ett plåster men man kan gärna låta det lufttorka innan man sätter på plåstret. När det börjar bli en skorpa på såret så behöver man inte göra någonting speciellt utan då låter man det helt enkelt läka färdigt, dock bör man hålla koll så att det inte blir infekterat.

Vad bör jag annars tänka på?

Vid kattbett är det är viktigt att kolla upp om man har en giltig stelkrampsvaccination eller om man behöver förnya den. Om man inte har fått ett stelkrampsvaccin på 20 år så kan man behöva ta en ny spruta. Det är viktigt att tänka på stelkrampsskyddet eftersom stelkrampsbakterien är vanlig och bland annat finns i jorden. Bakterien kan överföras från djur (i detta fall en katt) till människa genom att katten har varit ute och blivit smutsig om tassarna och sedan klöser dig. Det är inte alla som har koll på när de fick sin stelkrampsspruta sist och om de behöver förnya den. Om man känner sig osäker så kan man ringa till vårdcentralen/hälsocentralen och fråga.

Tecken på att man fått stelkramp

Det finns några tydliga symtom som talar för att man kan ha fått stelkramp från ett kattbett. Huvudvärk, stelhet i käkar och nacke, svårt att svälja och smärtsamma spastiska kramper är några exempel som tyder på att man kan ha fått stelkramp. Har man alla dessa symtom så är det viktigt att man kontaktar sin vårdcentral/hälsocentral för en undersökning.

När behöver jag söka vård på en vårdcentral/hälsocentral för kattbett?

Om du har ett djupt kattbett så bör du kontakta din vårdcentral, det är möjligt att såret behöver sys. Om såret blir svullet och ömt ska du också kontakta vårdcentralen då såret troligen är infekterat. Feber kan också vara ett tecken på en infektion. Om man har fått ett djupare kattbett där kattens tänder har trängt in i huden så ska man kontakta en läkare på en gång eftersom att det är en stor risk att såret blivit infekterat.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: