Ange ditt sökord

Havandeskapsförgiftning innebär högt blodtryck och protein i urinen, och då rekommenderas sängläge under resten av graviditeten. Foto: Shutterstock

Havandeskapsförgiftning innebär högt blodtryck och protein i urinen, och då rekommenderas sängläge under resten av graviditeten. Foto: Shutterstock

Havandeskapsförgiftning (preeklampsi)

Annons:

Gravida har en risk för att få för högt blodtryck och urin som innehåller protein, detta kallas för havandeskapsförgiftning. Det är väldigt ovanligt med preeklampsi och endast få kvinnor får denna komplikation. Besvären som komplikationen orsakar kommer vanligtvis i slutet av graviditeten.

Teorierna kring havandeskapsförgiftning är att den gravida kvinnans immunsystem tror att fostret och moderkakan är något främmande som bör tas bort.

Vad är och varför får man havandeskapsförgiftning?

Graviditeten innebär att främmande vävnader växer i kvinnans kropp. Det vanliga för kroppen att göra vid främmande vävnader är att stöta bort dem men när man är gravid görs det ett undantag av immunförsvaret. För vissa kvinnor sker inte detta undantag fullständigt och då uppstår dessa komplikationer.

Havandeskapsförgiftning går inte över så länge som man är gravid, men efter förlossningen brukar man bli helt frisk inom en vecka. Upptäcker man förgiftningen innan blodtrycket har stigit för mycket och innan barnet har blivit alltför påverkat är risken för att komplikationer ska uppstå liten.

Havandeskapsförgiftning är något alla kvinnor kan få när de är gravida. När dessa komplikationer uppstår stiger blodtrycket och det kan resultera i att kroppen svullnar upp. Barnet kan också påverkas genom att inte växa som det ska.

Preeklampsi drabbar cirka tre av hundra kvinnor, de flesta får det fast i en lättare form. En vanlig förlossning brukar komma igång efter 38 till 42 graviditetsveckor. Har man havandeskapsförgiftning kan det ibland vara nödvändigt att bli igångsatt så tidigt som i vecka 37 eller till och med ännu tidigare för att det inte ska bli värre.

Symtom för havandeskapsförgiftning

Det allra vanligaste och första tecknet på preeklampsi är att blodtrycket höjs och man kan även få protein i sitt urin. Det är oftast inte kvinnorna själva som märker detta utan deras resultat på olika kontroller som görs under graviditeten. Andra symtom kan vara att man svullnar upp mer och går upp i vikt. Dessa är dock vanliga besvär under en graviditet och kan därför vara svåra att upptäcka.

Ett symtom som man kan märka själv är en kraftig huvudvärk och att det flimrar framför ögonen. Har man en svår havandeskapsförgiftning kan ansiktet svullna upp och man känner sig ofta väldigt illamående.

Behandling

Det finns bara en effektiv behandling av preeklampsi och det är att födseln av barnet sker så fort som möjligt. Andra hjälpande faktorer är få ner blodtrycket genom att vila. Oftast rekommenderar man att kvinnan sjukskriver sig från jobbet och undviker att utföra sysslor i hemmet. I svårare fall måste kvinnan skrivas in på sjukhus och övervakas dygnet runt, både för kvinnans- och fostrets hälsa.

Man gör även dagliga kontroller för att se att fostret får den storlek krävs för att kunna överleva efter födseln. Behandlingen kan vara jobbig eftersom den gravida kvinnan måste ligga ner i ett mörkt rum och är inte tillåten att ta in besökare. Detta är för att förhindra att situationen förvärras.

Det finns inga övriga botemedel mot havandeskapsförgiftning. Det enda man brukar göra för att underlätta för kvinnan är att låta henne vila och utföra kontroller av kvinna och foster.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.