Ange ditt sökord

Illustration av cytomegalovirus. Foto: Shutterstock

Illustration av cytomegalovirus. Foto: Shutterstock

Cytomegalovirus (CMV) – symtom, smitta och behandling

Cytomegalovirus (CMV) är ett av de vanligaste virusen runt omkring oss. Majoriteten av oss beräknas ha haft det, och de flesta blir infekterade utan att märka det. I nästan alla fall är det en ofarlig infektion som inte leder till besvär, men hos de med nedsatt immunförsvar, eller då gravida överför viruset till sitt foster, kan det leda till komplikationer.

Annons:

Om cytomegalovirus

Cytomegalovirus är ett virus som tillhör herpeskategorin. Det kan t ex spridas via blod, urin, saliv, sädesvätska och bröstmjölk. Kontaktsmitta kan ske vid nära kontakt, och det förekommer också smitta vid blodtransfusioner.

Likt andra herpesvirus stannar det i kroppen efter den första gången du blivit smittad. Viruset kan återaktiveras vid ett senare tillfälle. Just återaktiveringen är något som göra viruset farligt för vissa grupper.

Det finns ännu inte något effektivt vaccin mot cytomegalovirus, men forskning inom området är pågående. Eftersom viruset är mycket vanligt är det inte en anmälningspliktig sjukdom.

Symtom på cytomegalovirus

De allra flesta som infekteras av cytomegalovirus märker inte av några symtom. Hos de som får besvär är det vanligast med feber. Även svullna lymfkörtlar och symtom som vid hepatit (leverinflammation) kan uppstå.

En CMV-infektion är däremot farlig för de med ett nedsatt immunförsvar och vid överföring till foster i livmodern. Personer som är HIV-positiva eller har genomgått en organtransplantation, benmärgstransplantaton eller stamcellstransplantation är exempel på riskgrupper. Foster som smittas med CMV av modern via moderkakan kan bli döva eller få andra neurologiska skador.

Går det att undvika smittan?

Cytomegalovirus är en mycket vanlig smitta som majoriteten av befolkningen någon gång får. Det är svårt att undvika den, men en god hygien vid t ex toalettbesök och blöjbyten  hjälper till att förebygga CMV och andra vanliga infektioner så mycket som möjligt.

Undersökning och diagnos

CMV kan diagnostiseras genom att  undersöka halten av antikroppar mot viruset i blodet. Det går också att hitta viruset med hjälp av PCR-teknik  i urin, blod eller lungvätska.

Behandling av cytomegalovirus

Det är ovanligt att personer med ett fullt fungerande immunförsvar behöver behandlas vid CMV. Antiviral medicinering sätts in vid allvarliga CMV-infektioner. Det pågår även forskning för att hitta metoder som gör att gravida kvinnor inte kan sprida smittan vidare till foster.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: