Ange ditt sökord

Blodiga kräkningar kan vara allvarliga, och man bör alltid söka läkarhjälp om man kräks blod. Foto: Shutterstock

Blodiga kräkningar kan vara allvarliga, och man bör alltid söka läkarhjälp om man kräks blod. Foto: Shutterstock

Blodiga kräkningar (hematemes)

Annons:

Det finns en rad olika orsaker till att man kan börja kräkas blod. Många orsaker kan behandlas, men den första prioriteringen är att se till att blödningen stoppas så att man kan påbörja behandlingen för att man i fortsättningen inte ska kräkas blod. 

Om man kräks blod är det viktigt att ta sig till närmaste akutmottagning eller ringa en ambulans. Även om blödningen i många fall slutar ganska snabbt så kan man inte vara säker på när och det är viktigt att inte förlora för mycket blod. I vissa fall kan blödningen bli allvarlig och livshotande.

Vad är blodiga kräkningar?

Hematemes är det medicinska ordet för blodiga kräkningar. Blodiga kräkningar räknas till en blödningstyp som man kallar synlig eftersom den är lätt att upptäcka. Detta symptom är oftast orsakat på grund av ett problem i den övre tarmen. Det vill säga i matstrupen, magen eller den första delen av tunntarmen. Ibland så kan blodet vara i klumpform (koagulerat) istället för flytande när man kräks. Man ska vara medveten om att om man kräks blod så kan blod även förekomma i avföringen. Om det förekommer blod i avföringen så kallas det Melena. Så när man kräks blod och har blod i avföringen samtidigt så kallas det Hematemes Melena. Det är viktigt att alltid söka vård vid ett sådant tillstånd eftersom det aldrig är bra att förlora blod, och blodiga kräkningar alltid har en bakomliggande orsak.

Vad är de vanligaste anledningarna till blodiga kräkningar?

Det finns flera olika orsaker till varför man kräks blod, och tillståndet kan uppkomma på grund av en mängd olika anledningar. En av de vanligaste anledningarna till blodiga kräkningar kan vara att man har ett blödande magsår orsakat av intag av antiinflammatoriska medel som Magnecyl,  Treo och andra läkemedel som Ipren, Ibumetin, Voltaren osv. Man kan också ha en infektion i magen eller tarmen, en inflammation i matstrupen eller ha råkat svälja blod som till exempel näsblod. Tumörer i magen kan också vara en orsak till blodiga kräkningar, och detta är ett allvarligt tillstånd. De allra flesta anledningarna till blodiga kräkningar kräver vård, och det är därför man alltid bör uppsöka läkare om man kräks blod.

Hur behandlar man blodiga kräkningar?

Det är viktigt att man får stopp på blödningen snabbt. En person som kommer till sjukhuset med blodiga kräkningar läggs in på det man kallar akutrummet för man snabbt ska kunna hjälpa personen och ha alla verktyg tillgängliga. Ibland så kan man behöva få blod direkt in i ådrorna och även få näring och vätska intravenöst.  Det är många patienter som man följer upp men som man aldrig riktigt kan säga varför de kräkts blod. Det finns även tillfällen då man går in och gör en operation för att få bukt på blödningen och åtgärda det som är fel.

Vilka tester kan läkaren utföra vid blodiga kräkningar?

Om en patient har blodiga kräkningar tas alltid en fullständig blodstatus. Man kan också ta leverfunktionstester, blodproppstester och blodkemi. För att kontrollera om det finns blod i magsäcken kan man föra ned en slang genom näsan. Man brukar också få genomgå röntgen i vissa fall, då man bland annat kan undersöka om det finns tumörer i magen.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: