Ange ditt sökord

Vanligaste symtomen på munherpes är munsår med vätskefyllda blåsor. Foto: Shutterstock

Vanligaste symtomen på munherpes är munsår med vätskefyllda blåsor. Foto: Shutterstock

Munherpes (herpes simplex) – symtom, orsak och behandling

Munherpes är mycket vanligt och beror på ett virus som orsakar munsår samt blåsor på och runt läpparna. För att minska smittorisken bör munsåret behandlas så fort som möjligt. 

Annons:

Totalt drabbas 9 procent (1 miljon) av befolkningen av tre eller fler munsår per år. Blåsorna läker inom någon vecka, men viruset finns kvar i kroppen och kan blomma ut igen vid exempelvis stress, infektionssjukdomar, solning och vid menstruation.

Orsak till munherpes

Virusinfektionen beror på en infektion med herpes simplex virus (HSV). Har man väl fått viruset finns det kvar i kroppen resten av livet.

Symtomen kan variera, det är inte alla som får munsår trots att de bär på viruset.

Munherpes och herpes i underlivet

Munherpes beror på ett vanligt virus som kallas herpes simplex. Viruset finns i två typer, varav typ 1 orsakar blåsor runt munnen men även herpes i underlivet. De flesta vuxna i Sverige (80–90 procent) är redan smittade av typ 1. Cirka 30 procent av dessa får utbrott i form av munsår, övriga bär på viruset latent, det vill säga att viruset ligger i vila tills ett utbrott uppstår. Typ 2 orsakar främst herpes i underlivet. Genom oralsex kan munsår överföras till underlivet och ge könsherpes. Man kan också få underlivsherpes vid munnen, även om det är ovanligt.

Munherpes behöver inte ge munsår

Munherpes, eller munsår som vi ofta säger till vardags, är mycket smittsamt och smittar främst genom direktkontakt, vanligen kyssar. Man kan också föra över smitta om man använder samma bestick och samma läppstift. Viruset sitter huvudsakligen i vätskan från såret, därför är risken att få eller ge någon munherpes som störst när en person har munsår med blåsor. Munsåret är som mest smittsamt innan det är helt torrt utan sprickor.

Men en herpesinfektion behöver inte ge munsår och därför är det många som inte vet om att de är bärare av herpesviruset. Så länge man inte får munsår är herpesviruset ingenting man märker av. Man kan också ha munsår utan att det behöver bero på herpes.

Inkubationstiden, tiden från smittotillfället till de första symtomen, är ett par dagar upp till tre veckor. Det finns ingen bot mot munherpes men virusläkemedel kan dämpa symtomen.

Symtom vid munherpes

De vanligaste symtomen på munherpes är munsår med vätskefyllda blåsor som smärtar, oftast uppträder såren på eller bredvid läpparna. Besvären börjar som stickningar och klåda, därefter uppstår blåsor. Blåsorna går sönder och bildar sår som sedan torkar och blir till sårskorpor. Dessa sårskorpor trillar av efter en tid.

Första gången en infektion uppstår kan en del personer få kraftiga symtom där hela allmäntillståndet är påverkat. Man kan få ont i halsen, feber och svullna lymfkörtlar på halsen. Efter den första infektionen finns viruset kvar i kroppen och kan blomma upp igen i samband med förkylning, stress, stark sol eller annan typ av ansträngning.

Behandling vid munherpes

Har man en gång blivit smittad med munherpes så finns viruset kvar i kroppen resten av livet. Det finns ingen behandling som tar bort viruset, men munsåren läker ut av sig själva.

Viktigt när man har munherpes är att hålla rent och torrt runt såren. Tvätta händerna grundligt om du rör vid munsåret eftersom viruset är mycket smittsamt. Som behandling mot munsåret kan man använda en antiviral kräm som hämmar virusets förmåga att föröka sig och förkortar läkningsprocessen. Det finns flera receptfria alternativ på apoteken. Notera att det enbart är antivirala läkemedel som har denna effekt, munsårssalvor utan dessa antivirala ämnen (så kallade herbala produkter) har inte denna effekt. Behandling med antivirala läkemedel ska strykas på redan vid de första tecknen på munsår. Observera att handhygienen är viktig även vid påsmörjning av antivirala krämer.

Den finns också kombinationspreparat  som både har antivirusegenskaper och hydrokortison som dämpar inflammationen. Dessa egenskaper ger en kraftfullare effekt genom att både bekämpa virus och hämma inflammationen.

För dig som har svåra symtom och besvär med återkommande utbrott finns receptbelagda läkemedel i form av tabletter. De lindrar symtomen och hindrar spridningen. Precis som med de receptfria produkterna bör behandlingen starta tidigt för att ge bäst effekt.

Du ska söka vård om…

  • Munsåren inte läker inom två veckor
  • Besvären är svåra
  • Du är gravid och får herpes för första gången

Undvik kyssar om du har munsår

Trist men sant så ska man undvika kyssar (även pussar och munsex) i samband med munsår då smittan lätt kan föras vidare. Var även noggrann med saker som vidrör munnen såsom bestick, läppstift, muggar, glas och koppar och håll dessa separat från andra så gott det går under tiden du har munsår. Kom också ihåg att stadiet med rodnad, svullnad och knottror/blåsor är smittsamt.

Man ska inte heller klia eller ta hål på blåsorna, eftersom det fördröjer läkningsprocessen och kan göra att infektionen sprids till andra ställen på kroppen. Har du varit och petat på ditt munsår, tvätta händerna noga efteråt.

Två personer som redan har munherpes kan däremot kyssa varandra utan att behöva oroa sig för att ge munherpes till den andra.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: