Ange ditt sökord

Annons:

Wegener´s granulomatos och ANCA-test

Hej! Var med min pojkvän på läkarbesök igår. Han har Wegener´s granulomatos, WG (haft i åtta år, ligger i skov nu). Lite nytt för mig, har läst väldigt mycket om detta. Finns tyvärr inte så mycket info att tillgå. Vad jag funderar över är ANCA-testet, hon förklarade vad det innebar, vad jag glömde fråga var är när resultatet är alarmerande, dvs när sätts behandling in vid behov. Värdet låg nu på 30 och ska visst ligga kring 20. Ska nu testas en gång i månaden. Susanne, 41

ANCA-testet är en förkortning av Anti Neutrofil Cytoplasmatisk Antikropps-test. Patienter med Wegeners granulomatos utvecklar autoantikroppar som specifikt reagerar med ett antigen i cytoplasman av neutrofila granulocyter. Testet gör att man idag på ett tidigt stadium kan upptäcka de patienter som drabbas av vaskulit (blodkärlsinflammation). Vid Wegeners granulomatos är det de små kärlen som är inflammerade. Men det är viktigt att framhålla att ett positivt ANCA-test inte är liktydigt med en vaskulitdiagnos. Mellan 70-90 % av de som drabbas av Wegeners granulomatos har denna antikropp. Även vid andra sjukdomar som t ex vid kroniska infektioner och inflammationssjukdomar kan testet vara positivt. Ett ANCA-test är alltså bara en del i ledet av utredningar man gör för att ställa diagnosen. ANCA-testet är i vanliga fall ingen test som om man upprepar för att följa sjukdomens svårighetsgrad eller förlopp. Antingen så har man bildat autoantikroppar eller inte. I fallet med din pojkvän är det alltså så att tydligen har ett positivt ANCA-test. Det är viktigt att han har regebunden kontakt med specialintresserad läkare av såväl grundsjukdomen och vaskuliter för att han ska kunna få bästa möjliga utredning, behandling och uppföljning.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.