Ange ditt sökord

Annons:

Vuxen son med högt blodtryck

Har en 20 årig son som har ett blodtryck på 150/80, han är vältränad röker inte och dricker måttligt med alkohol ( nästan aldrig) ändå har han detta tryck. Vad kan det bero på? och är det farligt? Han vill inte gå till läkare trots att jag tycker han borde detta. Tacksam för svar snarast. MVH Gunilla B 52år

I de allra flesta fall vet man inte varför vi har personer med förhöjt blodtryck. Jag tycker som du att han behöver gå till läkare för att få det hela undersökt. Att det nu skulle vara farligt för honom att gå med aktuellt blodtryck kan jag inte påstå. Enligt allmänna rekommendationer bör han på sikt ligga på 140/80 och därunder. Ett viktig sak är att hans blodtryck har blivit mätt på korrekt sätt och med korrekt apparatur. Innan man sätter in någon medicin kan det vara av mycket stort värde att göra en 24-timmars mätning, dvs där man under ett dygn får 70-80 mätningar och då se hur det ser ut med dygnskruvan och det genomsnittliga värdet dag som natt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 11 maj, 2011

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Hjärta & Kärl

Ärftlighet vid hjärtfel

Tänkte kolla hur många procents risk det är att ärva hjärtfel från sina egna föräldrar? För jag har läst lite om det och en del stämde väldigt mycket in på mig. Därför skulle det vara skönt att veta ungefär hur stor risken kan vara för att ha ärvt hjärtfel.

Hjärta & Kärl

Kolesterolvärden

Hej, hur är det möjligt att ett högt HDL och ett normalt LDL parat med ett normalt Triglyceridevärde ger ett högt och ej acceptabelt totalt kolesterolvärde? Jag är inte ensam att bli förbryllad inför detta faktum. Mvh, Bo Johnson 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: