Ange ditt sökord

Annons:

Vuxen son med högt blodtryck

Har en 20 årig son som har ett blodtryck på 150/80, han är vältränad röker inte och dricker måttligt med alkohol ( nästan aldrig) ändå har han detta tryck. Vad kan det bero på? och är det farligt? Han vill inte gå till läkare trots att jag tycker han borde detta. Tacksam för svar snarast. MVH Gunilla B 52år

I de allra flesta fall vet man inte varför vi har personer med förhöjt blodtryck. Jag tycker som du att han behöver gå till läkare för att få det hela undersökt. Att det nu skulle vara farligt för honom att gå med aktuellt blodtryck kan jag inte påstå. Enligt allmänna rekommendationer bör han på sikt ligga på 140/80 och därunder. Ett viktig sak är att hans blodtryck har blivit mätt på korrekt sätt och med korrekt apparatur. Innan man sätter in någon medicin kan det vara av mycket stort värde att göra en 24-timmars mätning, dvs där man under ett dygn får 70-80 mätningar och då se hur det ser ut med dygnskruvan och det genomsnittliga värdet dag som natt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 11 maj, 2011

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Hjärta & Kärl

Blåsljud på hjärtat

När jag föddes hade jag ett blåsljud på hjärtat, gick på kontroller tills jag var ca 1 år. Det växte tillslut ihop av sig självt.

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.