''Viktkontroll vid SSRI-behandling'' - Sofia (18) är 160 cm lång och väger 77 kg:

''Viktkontroll vid SSRI-behandling'' - Sofia (18) är 160 cm lång och väger 77 kg:

''Viktkontroll vid SSRI-behandling'' - Sofia (18) är 160 cm lång och väger 77 kg:

Jag äter Cipralex 15 mg för panikångest/ agorafobi sedan två år; dock åt jag Citalopram för ca fem månader sedan. Jag har gått upp 15 kg sedan jag började äta antidepressiva, De senaste två månaderna har jag försökt ta tag i min övervikt för den gör att jag mår jättedåligt både psykiskt och fysikt. Jag promenerar en timme om dagen och gör ett aerobic-pass på 45-50 min varannan dag, men jag har fortfarande inte gått ner något! Jag mäter min kropp med måttband också, men där har jag inte heller blivit mindre. Jag har t.o.m ökat några cm! Vad ska jag göra? Jag vill verkligen må bra och tycka om mitt utsende men för mig är det omöjligt med nästan 15 kg övervikt! Vad göra??
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Vi vet att det finns problem med förlust av viktkontroll vid medicinering av SSRI-preparat som t.ex Cipralex eller Citalopram. Det är stora variationer mellan olika individer i reaktion och viktpåverkan. Några går NER i vikt medan andra och tydligen majoriteten går UPP i vikt.

Det finns även skillnader mellan olika preparat hur denna reaktion/biverkan utvecklas och det kan därför finnas skäl att prova andra SSRI-preparat för att se om reaktionen blir densamma.

Viktproblem är aldrig en fråga om motion. Man kan sannolikt bara påverka 10-20 % av vikten med motion. Resten är en anpassning till en förändrad KOST. INTAGET av kalorier styr helt och hållet vikten. Om du mår bra på din medicinering bör du behålla den. De biverkningar den kan ge dig måste du väga mot den effekt du vill uppnå. Skulle du trots detta ha problem med vikten gäller ju att målmedvetet strypa kosten så att du inte får ohanterliga biverkningar. Lycka till och ge inte upp.

 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress