Ange ditt sökord

Annons:

Vedalila (kvinna 39) misstänker hälsporre i båda fötterna:

Jag har haft flera månaders värk under hälen, mest om morgnarna precis när jag stiger upp, och om jag varit tvungen att stå en längre stund. Har läst olika bud om vad man kan göra åt detta. Som att man kan operera/det lönar sig inte att operera. Att massage skulle hjälpa/inte är tillrådligt, utan kan förvärra läget. Att röntgenbilden kan visa sporre, fast man inte har det. Osv. Pratade med en bekant läkare, som rådde mig att ta Ibuprofen, ta veg kalcium (eftersom jag är vegetarian; ammat och/eller varit gravid mellan 1998-2003) - och massage. Har hittills endast använt små hälringar från Apoteket, och slutat gå barfota, vilket har lindrat, men inte helt botat tillståndet. Är det endast vila som gäller, för att få mer lindring? Kan hälsporre försvinna -lika gåtfullt som den uppstod? Kan det vara kalcium- eller D-vitaminbrist som ligger bakom? Övervikten har väl bidragit i mitt fall; jag är 165 lång, och väger ca 80 kg. Dessutom har jag låga fotvalv. Tacksam för svar på mina frågor, och ytterligare upplysningar, om sådana finns!

Skrivet av Hjortsberg...
Nej, din övervikt har inte med detta att göra. En hälsporre är den bit av hälbenet som sitter på undersidan av hälbenet och som fäster in senorna på foten. Om detta fäste blir överansträngt "släpper" fästet och lossnar och det ser ut som en sporre - det är ju i själva verket senfästet som har lossnat och tagit med sig en bit av hälbenet.

Man kan försöka att operera detta, men ofta hjälper det med lokal kortisonspruta på det ömmande fästet. Det som är HELT avgörande är att du har en bra, fast och stabil sko som dämpar bra, ger stöd och hindrar överbelastning. Det kan vara så att du har en felställning i foten som sträcker ut foten så att senfästet överbelastas. Be om en remiss till Bandageverkstaden för ett par ortopediska skor så skall du se att det börjar släppa så småningom.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: