Vedalila (kvinna 39) misstänker hälsporre i båda fötterna:

Vedalila (kvinna 39) misstänker hälsporre i båda fötterna:

Vedalila (kvinna 39) misstänker hälsporre i båda fötterna:

Jag har haft flera månaders värk under hälen, mest om morgnarna precis när jag stiger upp, och om jag varit tvungen att stå en längre stund. Har läst olika bud om vad man kan göra åt detta. Som att man kan operera/det lönar sig inte att operera. Att massage skulle hjälpa/inte är tillrådligt, utan kan förvärra läget. Att röntgenbilden kan visa sporre, fast man inte har det. Osv. Pratade med en bekant läkare, som rådde mig att ta Ibuprofen, ta veg kalcium (eftersom jag är vegetarian; ammat och/eller varit gravid mellan 1998-2003) - och massage. Har hittills endast använt små hälringar från Apoteket, och slutat gå barfota, vilket har lindrat, men inte helt botat tillståndet. Är det endast vila som gäller, för att få mer lindring? Kan hälsporre försvinna -lika gåtfullt som den uppstod? Kan det vara kalcium- eller D-vitaminbrist som ligger bakom? Övervikten har väl bidragit i mitt fall; jag är 165 lång, och väger ca 80 kg. Dessutom har jag låga fotvalv. Tacksam för svar på mina frågor, och ytterligare upplysningar, om sådana finns!
Skrivet av Hjortsberg...
Nej, din övervikt har inte med detta att göra. En hälsporre är den bit av hälbenet som sitter på undersidan av hälbenet och som fäster in senorna på foten. Om detta fäste blir överansträngt "släpper" fästet och lossnar och det ser ut som en sporre - det är ju i själva verket senfästet som har lossnat och tagit med sig en bit av hälbenet.

Man kan försöka att operera detta, men ofta hjälper det med lokal kortisonspruta på det ömmande fästet. Det som är HELT avgörande är att du har en bra, fast och stabil sko som dämpar bra, ger stöd och hindrar överbelastning. Det kan vara så att du har en felställning i foten som sträcker ut foten så att senfästet överbelastas. Be om en remiss till Bandageverkstaden för ett par ortopediska skor så skall du se att det börjar släppa så småningom.

 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress