Ange ditt sökord

Annons:

Varför är mina muskler i ryggen inaktiverade?

Hej! Jag har under flera år haft svår smärta i ryggen och har tidigare gått till olika sjukgymnaster utan några som helst framsteg. Jag har nu besökt en ny sjukgymnast som förklarat för mig att de små musklerna närmst min ryggrad inaktiverats vilket gjort att de större musklerna får arbeta hela tiden vilket i sin tur leder till att jag får ont i min rygg. Min fråga är nu hur musklerna blir inaktiverade? Är det av någon speciell händelse eller föds man så? / Amanda, 18

Om Du i flera år lidit av svåra ryggsmärtor och nu är 18 år, så borde Du ha blivit ordentligt undersökt och utredd för Dina besvär. Annars bör Du kontakta Din läkare. Är det så som Din sjukgymnast säger att Dina småmuskler närmast ryggen är svaga och inte jobbar som de ska, så kan det faktiskt bero på att de genom Din smärta blivit inaktiverade, då det ofta leder till att man inte använder dem normalt, utan undviker rörelser och träning på grund av att det gör ont. Att tappa kontrollen och styrkan i de små ryggmusklerna går väldigt fort om man själv inte tränar aktivt och på rätt sätt. Det är oerhört viktigt att Du i Din ålder får stöd och råd att handskas med Din smärtproblematik och eventuella bakomliggande orsaker. Du har ju hela livet framför Dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 17 oktober, 2012

Liknande frågor

Hud & Hår

Mina fingrar domnar när det är kallt

Under en lång period nu domnar mina fingertoppar så fort det blir lite kallt ute eller när jag rör kallt vatten och domningarna håller i flera minuter.

Rörelseapparaten

Varför linda en stukad fot?

Varför måste man linda en stukad fot, vad gör det för nytta?

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: