Ange ditt sökord

Annons:

Varför är mina muskler i ryggen inaktiverade?

Hej! Jag har under flera år haft svår smärta i ryggen och har tidigare gått till olika sjukgymnaster utan några som helst framsteg. Jag har nu besökt en ny sjukgymnast som förklarat för mig att de små musklerna närmst min ryggrad inaktiverats vilket gjort att de större musklerna får arbeta hela tiden vilket i sin tur leder till att jag får ont i min rygg. Min fråga är nu hur musklerna blir inaktiverade? Är det av någon speciell händelse eller föds man så? / Amanda, 18

Om Du i flera år lidit av svåra ryggsmärtor och nu är 18 år, så borde Du ha blivit ordentligt undersökt och utredd för Dina besvär. Annars bör Du kontakta Din läkare. Är det så som Din sjukgymnast säger att Dina småmuskler närmast ryggen är svaga och inte jobbar som de ska, så kan det faktiskt bero på att de genom Din smärta blivit inaktiverade, då det ofta leder till att man inte använder dem normalt, utan undviker rörelser och träning på grund av att det gör ont. Att tappa kontrollen och styrkan i de små ryggmusklerna går väldigt fort om man själv inte tränar aktivt och på rätt sätt. Det är oerhört viktigt att Du i Din ålder får stöd och råd att handskas med Din smärtproblematik och eventuella bakomliggande orsaker. Du har ju hela livet framför Dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 17 oktober, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.