Ange ditt sökord

Annons:

Vad händer med fostret när jag äter prednisolon?

Hej! Jag är en tjej på 30 år som har Ulserös colit. Jag äter nu prednisolon då jag precis varit i ett skov. Jag har 3 veckor kvar på kuren och äter nu 15 mg och minskar 5 mg i veckan. Vi har under hösten försökt utöka familjen men fått 2 missfall. Mina fråga är om vad som händer med fostret när jag äter prednisolon? Det står på burken att det finns risk att fostret påverkas, men vad innebär det? Jag mår nu bra efter mitt skov så jag tror kroppen är redo för en graviditet. Maria (31år)

Det är bra om du är kortisonfri när du väntar barn. Man har sett hos kvinnor med långtidsbehandling med kortison under graviditet att födelse- och placerat dvs moderkaksvikten har varit lägre, samt att man hos barnet som föds kan se brist på hormonerna som bildas i barnets binjurebark. Måste man äta kortison, skall dosen hållas på så låg dos som möjligt, samt att man är klart medveten om detta vid tidpunkten för födelsen för att följa barnet extra noga. Planeras graviditet är det viktigt att kostisonförskrivande läkare är medveten om detta för att kanske kunna minska dosen till ett absolut minimum eller att ni är överens om en paus med medicineringen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Mage & Tarm

Trängningar av hemorrojder?

Hej, Om man har hemorrojder, blir man då bajsnödig men får inte ut något? Jag har ofta det problemet! Dessutom har jag ofta brunt slem i avföringen och ibland även lite blod med en mycket speciell lukt!

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.