Ange ditt sökord

Annons:

Vad händer med fostret när jag äter prednisolon?

Hej! Jag är en tjej på 30 år som har Ulserös colit. Jag äter nu prednisolon då jag precis varit i ett skov. Jag har 3 veckor kvar på kuren och äter nu 15 mg och minskar 5 mg i veckan. Vi har under hösten försökt utöka familjen men fått 2 missfall. Mina fråga är om vad som händer med fostret när jag äter prednisolon? Det står på burken att det finns risk att fostret påverkas, men vad innebär det? Jag mår nu bra efter mitt skov så jag tror kroppen är redo för en graviditet. Maria (31år)

Det är bra om du är kortisonfri när du väntar barn. Man har sett hos kvinnor med långtidsbehandling med kortison under graviditet att födelse- och placerat dvs moderkaksvikten har varit lägre, samt att man hos barnet som föds kan se brist på hormonerna som bildas i barnets binjurebark. Måste man äta kortison, skall dosen hållas på så låg dos som möjligt, samt att man är klart medveten om detta vid tidpunkten för födelsen för att följa barnet extra noga. Planeras graviditet är det viktigt att kostisonförskrivande läkare är medveten om detta för att kanske kunna minska dosen till ett absolut minimum eller att ni är överens om en paus med medicineringen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Mage & Tarm

Smärta i magen av apelsinjuice

Hej! Jag har en fråga angående min mage och drickandet av apelsinjuice.

Mage & Tarm

Gaser i magen

Jag har en pojke på 6 år som ofta får gaser i magen, och som känner sig spänd och uppblåst. Vi lyckas inte riktigt hitta vad det kan bero på? Jag försöker inkludera mat som är lätt för magen men känns som inget fungerar riktigt. Finns det läkemedel mot magbesvär för barn eller har du något annat tips på hur jag kan hjälpa honom med detta?

Mage & Tarm

Tarmfickor

Hej! Min väninna har drabbats av tarmfickor och jag undrar vad det är. Hon har till och med varit inne på sjukhus en sväng och då fått rådet att undvika livsmedel med skaldelar, hinnor och frön, men inte mer hjälp än så. Jag är i samma ålder som henne och blir ju lite orolig över att jag själv har tarmfickor. Kan jag göra någonting för att undvika att drabbas? Hälsar Elisabeth

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!