Ange ditt sökord

Annons:

Vad betyder sekundär pulmonell hypertoni?

Hej. Jag har fått en diagnos Sekundär pulmonell hypertoni,vad riktigt betyder det.Är väldigt trött och slut efter ca tio femton minuters promenad,och benen känns som blyklummpar.Fick en strocke 2009 och 2011,har det något samband. Tacksam för lite klarhet. MVH Margareta 61 år

Här beskrivs ett tillstånd som handlar av att man har ett för högt tryck i lilla blodkretsloppet, hjärta-lungor-hjärta, som möjligen i det här fallet beror på någon störning i hjärtats funktion, hjärtstyrka? Fel på hjärtklaffarna?Detta måste du diskuteras med hjärtläkare. Har man haft en stroke och det rör sig om en propp i något av kärlen i hjärnan, kan det ju vara beroende på en generell blodkärlsförkalkningssom även drabbat hjärtat. Har det däremot varit en blödning i hjärnan har det knappast något med pulmonell hypertension att göra. Underökning av hjärtat är givetvis gjord med bland annat ultraljud, samt som jag också går utifrån blodtryck och blodfetter.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Hjärta & Kärl

Blåsljud på hjärtat

När jag föddes hade jag ett blåsljud på hjärtat, gick på kontroller tills jag var ca 1 år. Det växte tillslut ihop av sig självt.

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: