Ange ditt sökord

Annons:

Värkande fingrar

Hej, jag har sedan en tid tillbaka väldigt ont i några av mina fingrar, jag kan varken böja eller röra dem då det gör för ont och är väldigt stelt och lite svullna. Jag har ingen värk så länge jag inte använder dem. I bland kan det sitta i flera timmar/dagar och ibland känner jag inte av det alls. Under de senaste dagarana har jag även känt av samma sak i tårna. Kan detta vara någon form av reumatism? Med vänliga hälsningar Annica, 28

Stelhet, svullnad och värk i finger och tåleder kan ha flera orsaker. Reumatoid artrit, ledinflammation, infektion, artros eller hormonsvängningar eller åtsittande kläder eller smycken är bara några av eventuella orsaker. Vid reumatoid artrit (RA) har man ofta morgonstehet, rörelsesmärtor i lederna och svullnadstendens. Ofta är det så att smärtorna och stelheten försvinner eller blir lindrigare under dagen. Ett besök hos din husläkare kan säkert ge svar på din fråga. Man kan då ta lämpliga blodprover och undersöka dig närmare för att utesuta eller fastställa någon diagnos. Det avgör då vilken typ av behandling du behöver. Vid misstanke om RA röntgar man även händer och fötter för att se eventuella förändringar, men också för att ha något att jämföra med vid senare uppföljningar.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: