Ange ditt sökord

Annons:

Värk och Stress en negativ synergi. Elisabeth (40) har mångårig led- och muskelvärk samt konstant huvudvärk:

Jag har värk i vänster sida rygg/arm/nacke/höger höft och ben. Värken är mer besvärande vid fysisk aktivitet: Jag har träffat reumatolog-konsult, då vi i familjen har reumatisk psoriasis-artrit. Han säger att min värk beror på obehandlad skolios, med snedbelastning, överrörlighet, inflammation och spända muskler. Vid frågan om jag kan bli helt bra sa han nej, men förhoppningsvis någorlunda värkfri. Jag äter Vioxx och Somadril, som dessvärre inte tar bort min värk. Jag arbetar heltid inom psykiatrin och vill inget hellre än att fortsätta jobba. All min energi går åt till värken. Magen och luftrören klarar inte Vioxx och Somadril kan jag enbart ta när jag är ledig, då jag inte är helt klar i knoppen nästa dag. Vad kan jag ta för medicin som hjälper, så att jag även fungerar på arbetet? Har enbart allmänläkare på VC..Får tens hos sjukgymnast. Vad kan jag mer göra hos sjukgymnasten? Använder Nefadar för tidigare panikångest och är psykiskt i balans.

Skrivet av Hjortsberg...
Din värk verkar komplicerad med värk och dåligt välbefinnande i samverkan. Det låter heller inte som din medicinering är riktigt ämnad för den typ av besvär du beskriver. Vioxx (som nu därtill är indragen) är en anti-inflammatorisk medicin och det du beskriver låter inte som en inflammatorisk ledsjukdom. Somadril är ju en medicin som ger specifik värklindring men som samtidigt påverkar hjärnan psykiskt och kan leda både till oklarhetstillstånd och till medicinberoende.

Din psykiska hälsa tycks vara stabil nu och jag tror kanske att orsaken kan ligga i en hög stressnivå som kan vara kopplad till din arbetssituation och alla de krav och problem du konfronteras med. Kroppen kan ju uppleva detta som en pågående belastning och kan svara med att reagera paradoxalt genom att utveckla värk och smärta. Kanske måste du lösa upp dessa saker först innan du kan få bukt med värken. Orsaken måste sannolikt bearbetas innan man ger sig på att medicinera för de besvär som detta orsakar. Man kan alltså inte bara behandla symtomen - man måste också försöka hitta orsaken till din smärtreaktion. Fundera på detta och kom gärna tillbaka.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: