Ange ditt sökord

Annons:

”UTRED HORMONTERAPI” – Lissan (46) har en märklig magåkomma:

Tidigare återkom det 3-4 ggr/år och varade 1-2 dygn. Besvären kommer sedan ca ett år ca en gång/månad och varar 3-4 dygn. Har däremellan ofta gasig och bubblig mage. Måste äta på bestämda tider. Väntar jag för länge med att äta om jag är hungrig får jag ont och kramp i mage/tarm. Symtomen på min "magåkomma" visar sig först som kramp/knip i nedre delen av magen(tarmarna. Besvären flyttar sedan uppåt och magen blir uppblåst och luftfylld. Måste rapa hela tiden. Mår lite illa. Inga sura uppstötningar. Får ökad salivutsöndring, en metallisk smak i munnen och otroligt dålig andedräkt. Får sedan huvudvärk och öronvärk, ibland molande, stickande värk på vänster sida något ovanför korsryggen. Känner mig olustig till mods när besvären pågår. Förloppet är samma varje gång. Det verkar förekomma i samband med ägglossning men jag är inte säker på det. En del i släkten har för mycket gallfärgämne i blodet. Har ej kollat om detta gäller mig.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Ja, det kan ju vara ett tecken på att det just nu sker förändringar i din kropp med nedsättning av österogen-halten och att detta kan vara kopplat till hormonella svängningar i ditt liv. Det låter inte som en allvarlig sjukdom – snarare som ett besvär som förundrar dig och gör dig orolig. Tala med din läkare. Det kan ju vara så att man kan överväga en hormonterapi för just övergångsbesvär, något som många kvinnor upplever i din ålder.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: