Ange ditt sökord

Annons:

Underlivet torrt och kliar

Hej. Jag är en tjej på 14 år och har intensiv klåda i underlivet. Det har pågått i ungefär 1-2 dagar. Jag började få mer flytningar än vanligt, så jag hade binda utan att jag hade mens. Det kändes uttorkat och började klia. Jag kan inte se några rodnader eller att flytningarna har förändras mer än att de minskat. Luktar gör det inte heller. Har jag fått svamp eller vad är det? Vad kan jag i så fall göra för att motverka det?// Osäker tjej som inte vågar prata med sina föräldrar.

Kvinna, 14 år

Hej!

Svampinfektion i underlivet (i vulva och vagina) brukar te sig som klåda och med vita, gryniga flytningar. Huden och slemhinnan blir rodnad och svullen. I början blir flytningen riklig, men sedan kan det i stället bli sparsam och det kan kännas torrt. Det luriga är att även eksem i underlivet kan ge rodnad, torrhet och klåda, så ibland är det inte så lätt att själv ställa diagnosen.

Mitt bästa råd till dig är att söka hjälp hos barnmorska eller läkare på ungdomsmottagningen. Där kan du få hjälp att ställa en diagnos och få råd om bästa behandling. Ungdomsmottagningar finns över hela landet, kika på UMO.se för att se vilken som ligger närmast dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 13 mars, 2023 Publicerad: 13 mars, 2023

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Cancer

Kan endometrios öka risken för cancer?

Läser på nätet att långvarig endometrios kan leda till cancer och blir orolig . Stämmer det att man löper större risk att drabbas av cancer vid endometrios och hur stor är denna sannolikhet?

Kvinnans hälsa

Graviditetschans vid 46 år?

Jag är en kvinna på 46 år, har en vuxen son på 29 år. Jag och min pojkvän skulle väldigt gärna vilja ha ett barn, då min pojkvän inte har barn sen tidigare. Jag har gjort ett fertilitetstest (hemma-test) som visade att jag var hur fertil som helst. Har oskyddat samlag med pojkvännen , men har inte samlag lika ofta längre. Hur stor är chansen att jag kan bli gravid?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: