Ange ditt sökord

Annons:

Ulla-Britt (56)är helt frisk enligt läkaren på Hv-centralen, men har i två år haft ont under sina fötter:

Det bränner som om jag står på het sand och mina leder i tårna värker. Det känns som om de blir stela och bryts av, svullnar upp och ändrar riktning. Som om de vrider sig. Jag känner hela tiden som om det rör sig i foten och upp över benet. Ungefär som man ser sockerdricka porla. Utsidan på fötterna och tårna är jätteömma; jag funderar ibland om det är Benhinneinflammation. Jag trodde att det skulle gå över så jag har inte sökt läkare förrän nu under hösten. Jag vill vara frisk och jobba men ibland är det svårt att inte veta var felet sitter.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Det kan vara svårt att på din beskrivning förstå dina besvär.
Det finns FLERA orsaker till dina besvär som man måste fundera på med hänsyn till vad du berättar.

Man vill först av allt utesluta en B12-brist som kan ge dig mycket besvär med nedsatt nervförsörjning till fötterna och upplevas som att man inte känner var man står eller går. Det som även är viktigt är att undersöka din kärlförsörjning ut i fötterna. Detta gör man med en s.k. Doppler som är ett ultraljud som kan säkerställa om din blodförsörjning är nedsatt.

I din ålder och som kvinna är det viktigt att man tittar på din bentäthet för att utesluta att du har ett skört skelett som kan ge sprickor eller frakturer. En röntgenundersökning kan sedan avslöja om det rör sig om förslitningar i broskvävnaden som ger dg besvär när du står och går.

Det finns alltså flera saker man måste titta på innan man kan ställa en diagnos.
Tala med din läkare och be honom undersöka dig och sedan kan man börja klara ut var sak för sig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: