Ange ditt sökord

Annons:

”Två helt olika saker: Sök Hjärtläkare i ena fallet och tala med din läkare om remiss till Dietist i andra fallet” – Olle skulle gärna vilja veta vad vagusnerven har för funktion i magen.

För 14 år sedan fick han förmaksflimmer och strax efter ont i magen och via en gastroskopi konstaterades magsår, kanske beroende på att Olle länge hade ätit värktabletter (2-4/dag) med acetylsalicylsyra. Han började då med magsårsmedicin, först Zantac, sedan Losec och de senaste åren Nexium. Problemet han nu vill fråga om är om rökning, kaffe, fel mat (kött) eller för mycket eller för sent (efter 18) påverkar någon nerv i magen (vagus?) att skicka signaler till hjärtat som börjar det gå fort (140 och uppåt) och sedan övergår i förmaksflimmer. Kan det vara så att magsåret (ca 1 cm i diameter, dokumenterat med kamera) träffade den nerv som ger retningar till hjärtats förmak. De sista veckorna har Olle haft förmaksflimmer 4-5 ggr i veckan. Vad göra?

Skrivet av Hjortsberg...
NEJ, Besvären som upplevs som förmaksflimmer SAKNAR samband med magbesvären. Det är två helt olika saker och kräver två helt olika behandlingar. HJÄRTFLIMMER måste behandlas av HJÄRTLÄKARE för att reda ut detta och få korrekt behandling. MAGBESVÄREN är något helt annat och när dessa beskrivs låter det snarare som att Olle behöver en kostgenomgång av en dietist på vad just HAN kan äta och inte äta för att hålla sin mage i ordning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: