Ange ditt sökord

Annons:

Träning vid Bechterews sjukdom

Jag är under utredning för Bechterews sjukdom och undrar hur träningen för den sjukdomen ser ut? Jag älskar att styrketräna tungt, springa och spinna. Går mycket promenader och rör på mig. Har nu väldiga problem med bäckenet som gör att jag inte kan snedbelasta det, vilket gör att jag numera mestadels går promenader. Vill tillbaka till gymmet fortast möjligt men är orolig att det kan förvärra sjukdomen, OM det nu är den. Vad säger man till patienter med denna sjukdom gällande träning? Jannike, 23

Att hålla sig igång och röra på sig är ju bra för alla men har man drabbats av Bechterews sjukdom så är det ännu viktigare. Man brukar säga att "den som rastar rostar". För Bechterewpatienter är det särskilt viktigt att träna rörligheten i bröstrygg och bröstkorg. Detta för att motverka att man blir kutryggig och att andningsrörelserna stelnar. Det är också vanligt med problem ifrån leden mellan bäckenet och ryggraden som du beskriver. Om man får inflammtioner i lederna som ofta går i skov så brukar man behanda med antiinflammatoriska läkemedel. Bechterewpatienter trivs oftast bäst i varm miljö. Simning i tempererade bassänger ger en mycket allsidig träning, längdskidåkning, cyking, spinning är också bra. Helt beroende på sina fysiska förutsättningar, funktionstillstånd och intresse kan man även motionera med racketsport, jogging och raska promenader, gärna stavgång. Det viktigaste är att man gör något som man tycker är roligt och är medveten om sina eventuella begränsningar. Det är bra att gå på gym och att träna styrka är inte fel, men det är framförallt rörligheten som är det viktiga. Har man en pågående inflammation i någon led får man undvika att träna det området när det är som värst, men man kan då träna andra delar av kroppen. I övrigt kan du inte försämra sjukdomen med att träna. Nu var det ju inte heller säkert att du har Bechterews sjukdom och jag tycker oavsett att du skulle gå till en sjukgymnast med kompetens inom ortopedisk medicin och reumatiska sjukdomar som skulle kunna titta närmare på dina bäckensmärtor och ge dig ytterligare träningsråd.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 16 mars, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.