Ange ditt sökord

Annons:

Torra slemhinnor

Jag är ur klimakteriet och har under det sista halvåret känt att mina slemhinnor i underlivet är torra, trots att jag blir upphetsad. Kan man medicinera under en tid o återställa fukten eller måste man medicinera hela livet? Jag vill gärna ha förslag på lämplig åtgärd/årgärder. MVH Ingbritt

Med sjunkande nivåer av östrogen, kvinnligt könshormon, blir slemhinnorna i underlivet tunnare och torrare. Du får samråda med din gynekolog, men sannolikt kan du vara hjälpt av lokal behandling med östrogen i slidan. Då får slemhinnan hjälp att återfå samma funktion som före klimakteriet. Det är i så fall en behandling som måste fortgå - något sätt att återställa kroppens egen hormonproduktion finns inte.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Kvinnans hälsa

Trängningar i blåsan

Jag har trängningar i blåsan, vad finns för hjälp?

Kvinnans hälsa

Muntorrhet av klimakteriet

Jag har sedan 6 månader kommit i klimakteriet och har flera olika biverkningar av det, men det värsta tycker jag är muntorrhet! Har provat allt receptfritt, vill inte äta östrogen! Jag blir nästan tokig av denna hinna i munnen. Vad ska jag göra och finns det något som lindrar mina besvär? Jag har ingen livsgnista kvar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.