Ange ditt sökord

Annons:

Torra slemhinnor

Jag är ur klimakteriet och har under det sista halvåret känt att mina slemhinnor i underlivet är torra, trots att jag blir upphetsad. Kan man medicinera under en tid o återställa fukten eller måste man medicinera hela livet? Jag vill gärna ha förslag på lämplig åtgärd/årgärder. MVH Ingbritt

Med sjunkande nivåer av östrogen, kvinnligt könshormon, blir slemhinnorna i underlivet tunnare och torrare. Du får samråda med din gynekolog, men sannolikt kan du vara hjälpt av lokal behandling med östrogen i slidan. Då får slemhinnan hjälp att återfå samma funktion som före klimakteriet. Det är i så fall en behandling som måste fortgå – något sätt att återställa kroppens egen hormonproduktion finns inte.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: