Ange ditt sökord

Annons:

SW är en 61-årig man:

med artros-skada i höger knä sedan 1992:
Genom att regelbundet träna ben och lår samt hålla vikten har jag klarat skadan bra, skriver signaturen vidare. 1997 fick jag problem pga överbelastning, spelade bl.a en del pingis och slarvade med träningen. Har efter ett benbrott 1962 en lårmuskel som sjunker ihop om jag inte tränar. Har aldrig lyckats träna upp muskeln till 100%.

Nu har jag haft problem och trots Voltaren och träning inte lyckats bli bra. Har varit till en läkare och han menar att jag måste träna så att lårmuskeln ökar med 3 cm ca 8 cm ovanför knäskålen. Han menar att jag ska träna 60 % dynamiskt och 40 % statiskt med låg vikt och öka upprepningar. Det skulle ta 6 veckor sade han. Har nu tränat tre veckor men inte märkt någon förbättring. Knät är fortfarande svullet, trots träning och 100 mg Voltaren per dag. Tränar två gånger per dag. Är det inte bättre att öka vikten i statisk träning. Baksidan på lårmuskeln är svag, vilket jag kommit på själv. Läkaren har testat och skadan är inte värre nu än 1997. Jag kan inte spela golf, vilket är frustrerande och vill inte belasta knäleden för övrigt heller förrän jag är bättre. Är 61 år och sjukpensionär pga RLS så jag har verkligen ett behov att röra på mig. Tacksam för hjälp med träningsprogram: går det att träna upp muskeln till 100 %?

Skrivet av Hjortsberg...
Du beskriver en given skada som inte ytterligare går att åtgärda i medicinsk mening. Din artros-förändring i knäleden lämpar sig inte heller för operation i nuläget och det som återstår för sjukvården är att ordinera en antiinflammatorisk behandling i perioder - typ Voltaren - när besvären känns alltför påträngande. Du tar själv upp problemet med HUR du skall kunna träna upp styrka och stabilitet i benet. I PRINCIP kan man säga att ju mer du kopplar ur leden i träningen desto mer koncentrerar du på att stärka din muskulatur, och rörligheten i leden kan du kompensera och vidmakthålla bäst genom töjning och sträckning.
Att du i perioder spelar pingis eller golf kan tyvärr motverka vad du vill uppnå. Den plötsliga belastning som du utsätter kroppen för motsvaras inte riktigt av dina resurser och det leder tyvärr till att du gör mer skada än nytta med sådan träning. Vad du behöver är en seriös och kunnig tränare som kan instruera dig hur och med vad du ska träna. Leta upp ett bra gym eller en bra sjukgymnast så ordnar sig resten av sig själv.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: