SW är en 61-årig man:

SW är en 61-årig man:

SW är en 61-årig man:

med artros-skada i höger knä sedan 1992: Genom att regelbundet träna ben och lår samt hålla vikten har jag klarat skadan bra, skriver signaturen vidare. 1997 fick jag problem pga överbelastning, spelade bl.a en del pingis och slarvade med träningen. Har efter ett benbrott 1962 en lårmuskel som sjunker ihop om jag inte tränar. Har aldrig lyckats träna upp muskeln till 100%. Nu har jag haft problem och trots Voltaren och träning inte lyckats bli bra. Har varit till en läkare och han menar att jag måste träna så att lårmuskeln ökar med 3 cm ca 8 cm ovanför knäskålen. Han menar att jag ska träna 60 % dynamiskt och 40 % statiskt med låg vikt och öka upprepningar. Det skulle ta 6 veckor sade han. Har nu tränat tre veckor men inte märkt någon förbättring. Knät är fortfarande svullet, trots träning och 100 mg Voltaren per dag. Tränar två gånger per dag. Är det inte bättre att öka vikten i statisk träning. Baksidan på lårmuskeln är svag, vilket jag kommit på själv. Läkaren har testat och skadan är inte värre nu än 1997. Jag kan inte spela golf, vilket är frustrerande och vill inte belasta knäleden för övrigt heller förrän jag är bättre. Är 61 år och sjukpensionär pga RLS så jag har verkligen ett behov att röra på mig. Tacksam för hjälp med träningsprogram: går det att träna upp muskeln till 100 %?
Skrivet av Hjortsberg...
Du beskriver en given skada som inte ytterligare går att åtgärda i medicinsk mening. Din artros-förändring i knäleden lämpar sig inte heller för operation i nuläget och det som återstår för sjukvården är att ordinera en antiinflammatorisk behandling i perioder - typ Voltaren - när besvären känns alltför påträngande. Du tar själv upp problemet med HUR du skall kunna träna upp styrka och stabilitet i benet. I PRINCIP kan man säga att ju mer du kopplar ur leden i träningen desto mer koncentrerar du på att stärka din muskulatur, och rörligheten i leden kan du kompensera och vidmakthålla bäst genom töjning och sträckning.
Att du i perioder spelar pingis eller golf kan tyvärr motverka vad du vill uppnå. Den plötsliga belastning som du utsätter kroppen för motsvaras inte riktigt av dina resurser och det leder tyvärr till att du gör mer skada än nytta med sådan träning. Vad du behöver är en seriös och kunnig tränare som kan instruera dig hur och med vad du ska träna. Leta upp ett bra gym eller en bra sjukgymnast så ordnar sig resten av sig själv.
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress