Ange ditt sökord

Annons:

Stor mage (kvinna 50) har mycket halsbränna på kvällar och nätter men också ont i magen:

Jag vaknar av det, och det går ju an att leva med, men med magbesvären blir det jobbigt att vara med folk. Jag bullrar och skriker och så måste jag tömma tarmen direkt eter det jag har ätit. Detta har gjort mig lite nervös på dagarna på jobbet osv. Vad kan det vara?

Skrivet av Michael Wedén...
Många som har problem med halsbränna eller s k refluxbesvär, har också samtidigt problem med en känslig och orolig tarmfunktion. Ofta yttrar det sig som just det du beskriver, att det bullrar och kör, samt att man får omedelbara trängningar till att tömma tarmen efter att ha ätit något. Det är naturligt att uppleva det som jobbigt, eftersom man lätt känner sig ofri. Har dina problem pågått länge, eller är de nya?

En bra grundregel är att konsultera en läkare om tarmfunktionen ändrar sig påtagligt efter 50 års ålder.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: