Ange ditt sökord

Annons:

”SMÄRTSAM COLOSKOPI” – Signaturen ”Rädd för undersökning” (kvinna 68) har sedan drygt ett år problem med magen:

Ibland har jag häftiga kramper som gör att jag måste kräkas upp maten; bara vid måltid, aldrig annars. Svidande värk i mellangärdet. För en vecka sedan gjordes koloskopi. Man hittade inget och vill då göra gastroskopi. Under hela mitt liv har jag aldrig någonsin varit med om något så smärtsamt som koloskopi!! Efter en stund satte man in Ketogan men det hjälpte inte. Undersökningen pågick ca 50 min, lika ont hela tiden. Jag vaknar på natten efter att ha drömt om denna undersökning. Nu vill jag inte göra gastroskopi; det är samma person som skall göra det. Men jag har lika ont fortfarande. Finns det alternativundersökning? Vill bara tillägga att jag normalt är en mycket tålig person som varit med om många operationer m.m.

Skrivet av Christer Hjortsberg ...
Dessa typer av undersökningar kan av många upplevas som otroligt besvärliga .Det motverkar sitt syfte att driva fram en undersökning som patienten inte själv känner sig delaktig i. Ja, det går ju alldeles utmärkt att göra en sedvanlig röntgenundersökning av magsäcken, men fynden blir då mindre specifika och jag tror att en förstående och klok läkare är mycket bättre än alla undersökningar och prover. Tala med din läkare, så tror jag att det löser sig utan dessa besvärliga undersökningar som du inte känner att du kan medverka i.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: