Ange ditt sökord

Annons:

Smärta i rygg

Hej, jag lider av ryggproblem - smärta som sedan 8 månader tillbaka har hållit mig vaken om nätterna. Jag har även stark ledsmärta i knän, tår, nacke och dyl. Bor i Tyskland och har besökt fyra doktorer de senaste månaderna. En diagnos har dock inte kunnat fastställas. Teorier finns om Artrit, AS eller dylikt. Inget säkert. Ibuprofen och voltaren har rekommenderats. Finns det någon annan bättre medicin för mig innan diagnos ställts? Tack på förhand! Markus, 25

Ledsmärtor i flera leder som suttit i mer än 3-6 månader brukar rubriceras som långvarigt smärttillstånd. Det är här viktigt att du får en diagnos som gör att man vet vad det är man behandlar. Är det en reumatisk artrit ?, en infektion eller ledinfammation ? Har man uteslutit borelia etc.? Det är viktigt att försöka hitta orsaken till dina smärtor. Men det är då också viktigt att göra en så kallad smärtanalys för att se vilken eller vilka typer av smärtor du lider av. En smärtteckning, där du fyller i var på kroppen du har ont och om smärtorna är t ex dova, molande, brännande, blixtrande, utstrålande eller bultande i sin karaktär kan vara vägledande i diagnostiken. Likaså om du har känselförändringar. När det gäller läkemedel är det helt beroende på vilken eller vilka typer av smärta du har. Hjälper de mediciner du tar ? Långtidsbehandling av de mediciner du nämner kan vara förknippat med risk för biverkningar t ex magblödningar. Den risken kan minskas av om du tar en sk. COX-s hämmare t ex celecoxib (Celebra) eller etoricoxib (Arcoxia). Risken minskar ytterigare om man kombinerar det med ett läkemedel som skyddar magslemhinnan en sk protonpumpshämmare (t ex Omeprazol). Men har du andra typer av smärtor kanske de inte har någon effekt och man får då diskutera andra mediciner och behandlingsformer. Det är viktigt att inte låta smärtan styra sin tillvaro utan att man är aktiv trots sina smärtor. Eftersom långvarig smärta är så komplext behövs ibland rehabiliteringsteam bestående av flera personalkategorier så som äkare, sjukgymnaster, psykologer, arbetsterapeuter, kuratorer och sjuksköterskor som i team tar ett helhetsgrepp om smärtprobematiken.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!