Ange ditt sökord

Annons:

Smärta i rygg

Hej, jag lider av ryggproblem - smärta som sedan 8 månader tillbaka har hållit mig vaken om nätterna. Jag har även stark ledsmärta i knän, tår, nacke och dyl. Bor i Tyskland och har besökt fyra doktorer de senaste månaderna. En diagnos har dock inte kunnat fastställas. Teorier finns om Artrit, AS eller dylikt. Inget säkert. Ibuprofen och voltaren har rekommenderats. Finns det någon annan bättre medicin för mig innan diagnos ställts? Tack på förhand! Markus, 25

Ledsmärtor i flera leder som suttit i mer än 3-6 månader brukar rubriceras som långvarigt smärttillstånd. Det är här viktigt att du får en diagnos som gör att man vet vad det är man behandlar. Är det en reumatisk artrit ?, en infektion eller ledinfammation ? Har man uteslutit borelia etc.? Det är viktigt att försöka hitta orsaken till dina smärtor. Men det är då också viktigt att göra en så kallad smärtanalys för att se vilken eller vilka typer av smärtor du lider av. En smärtteckning, där du fyller i var på kroppen du har ont och om smärtorna är t ex dova, molande, brännande, blixtrande, utstrålande eller bultande i sin karaktär kan vara vägledande i diagnostiken. Likaså om du har känselförändringar. När det gäller läkemedel är det helt beroende på vilken eller vilka typer av smärta du har. Hjälper de mediciner du tar ? Långtidsbehandling av de mediciner du nämner kan vara förknippat med risk för biverkningar t ex magblödningar. Den risken kan minskas av om du tar en sk. COX-s hämmare t ex celecoxib (Celebra) eller etoricoxib (Arcoxia). Risken minskar ytterigare om man kombinerar det med ett läkemedel som skyddar magslemhinnan en sk protonpumpshämmare (t ex Omeprazol). Men har du andra typer av smärtor kanske de inte har någon effekt och man får då diskutera andra mediciner och behandlingsformer. Det är viktigt att inte låta smärtan styra sin tillvaro utan att man är aktiv trots sina smärtor. Eftersom långvarig smärta är så komplext behövs ibland rehabiliteringsteam bestående av flera personalkategorier så som äkare, sjukgymnaster, psykologer, arbetsterapeuter, kuratorer och sjuksköterskor som i team tar ett helhetsgrepp om smärtprobematiken.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.