Ange ditt sökord

Annons:

Ska det vara såhär?!

Hej..är en kvinna på 52 år. Lider av vad läkarna säger panikångest. är nu sjukskriven i min tredje omgång av dåligt mående. vid min andra sjukskrivning fick jag citalopram 30mg hjälpte mig att kunna återgå i arbete. mådde ok i 5 år sen kom ångesten åter. tar nu sertralin 75mg sedan ca ett år. mår bättre men inte helt bra och jobbar nu 75%.
har hört att man ska må bra redan några veckor efter att ha börjat med sertralin men jag blev mycket sämre och fick nog alla biverkningar som finns. kunde inte äta alls, skakade otroligt i hela kroppen, osv…
har ju nu tagit medicinen så länge..har nästan inga ångest attacker alls..men känner oro ibland,,är trött, skakig,yr och vimsig,, ska det vara såhär??
undrar iband om det kan vara något annat än ångest som ligger bakom mitt mående?
vad är det för skillnad på citalopram och sertralin? Ammi (52år)

Att du är sjuk i så tydliga ”omgångar”, kan det bero på att du förutom panikångest också har återkommande depressioner?
Insättningsbiverkningar förekommer mest uttalat de första 2 veckorna för att sedan minska. Detta gäller för en majoritet av patienter men det finns förstås individuella skillnader så att det för några kan förekomma under längre tid.
Att du nu är fri från panikattacker tyder ju på att medicinen delvis haft mycket god effekt. De symtom som finns kvar, som oro, skakningar mm antyder att du är underbehandlad. Det kan vara så att du skulle må bättre av en högre dos av sertralin, 75mg är ingen högdos och kan höjas. Eller så skulle du ha nytta av tilläggsbehandling i form av Kognitiv Beteendeterapi.
Citalopram och sertralin tillhör båda gruppen sk Serotoninåterupptagshämmare(SSRI) och har samma verkningsmekanism (ökar tillgången på serotonin mellan hjärnceller) men är inte helt identiska varför olika individer kan reagera olika på dem, både vad gäller effekt och grad av biverkningar. Vilket preparat som passar vilken individ bäst vet man inte i förväg därför är det bra att ha några olika att välja på.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 10 februari, 2011 Publicerad: 10 februari, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: