Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen RF (man 78) opererades i vänster knäled 1989 och i höger 1990:

Jag har mycket svårt för att gå och använder käpp. För att stärka muskulaturen har jag förutom stavgång gymnastiserat benen med tvåkilosvikter runt vaden, vilket senare gjort att jag fått ännu mera ont. Jag har inte värk när jag sitter eller ligger. Är gymnastik olämpligt?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Ja, du överbelastar dina leder och din muskelträning, hur väl menad den än är, ger dina leder istället ÖKADE besvär.

RF: Ortopeddoktorn verkar tveksam att operera igen.
CH: Ja , det kan nog vara klokt . Du har ju trots allt kommit upp i åren och en operation löser inte alla dina problem. Träning och avlastning låter bättre - och mediciner har även en stor betydelse för ditt välbefinnande

RF: Är stödstrumpa för knäna bra?
CH: Nej stödstrumpor fungerar bra för mjukdelar som vader genom att de ger vävnaden stöd, men om man sätter dem över en led kan det snarare ÖKA dina knäbesvär genom att de trycker för hårt.

RF: Lämplig medicin?
CH: I BOTTEN av en behandlingspyramid har vi ALLTID paracetamol (Alvedon / Panodil) och sedan kan man alltid lägga till ett s.k NSAID-preparat som dämpar inflammationen. Här fungerar de "gamla" preparaten bra - men CELEBRA är ett nyare preparat, med mindre biverkningar på magsäcken, som du även kan överväga att prova.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: