Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen Neta (kvinna 49) har diagnosen ulcerös colit sedan två år:

Jag röker inte och dricker inte heller! Blev inlagd första gången förra sommaren då 2 v efter en hel del medicinering höll det sig lugnt fram till slutet av februari i år startar med att jag börjar blöda. Dock inte några direkta diareer men toabesöken uppgick till ca 10-15 per dag och alltid med blod och slem blev inlagd igen ca 2v nu oxå fick pånytt kortison direkt i blodet under ca 10 dagar och 2ggr per dag samt azatioprin 250mg, colazid 750 mg 9tab dag, precoza 6st/d lanzo, atenolol, cozaar, norvask - det sistnämnda fick sättas in exra pga kortisonpåverkan, fick oxå insatt nåt mot clostridium som de upptäckte.

Glömde berätta att jag fick remicarde oxå fast det vågar de inte ge något mer för jag fick konstiga febertoppar i ca 2 mån och de kom framförallt vid ansträngning och låg då runt 38-38,5 var ganska jobbigt dessa har nu upphört. Har nu hunnit med ytterliggare en inläggning och ca 2v nu oxå samma procedur igen,kan nämna att jag fick Asacol rektalt 1 gång per dag samt predklysma. kom hem från sjukhuset och nu har allt startat om igen!

Jobbar med mycket svårt sjuka, som kräver 100% uppmärksamhet.... Jag känner att jag inte alls orkar i den utstäckning jag gjort tidigare, fast alla runt omkring säger alltid att situationen Nu pratar de dessutom om ev operation. Men, jag vill INTE ha nån jäkla påse på magen! Finns det verkligen inte nått annat att tillgå hörde om nån slags rening av blodet i nån apparat? ..... Min doktor är livrädd att sjukskriva annat än i 2v perioder. Jag blir väldigt stressad av detta! ......Jag vill inget hellre än att jobba men herregud jag är fulltankad med mediciner och har inte alls den kraften och skärpan som behövs......

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Bästa Neta. Det var ett LÅNGT brev och MÅNGA frågor. Din sjukdom är inflammatorisk och det gör att du egentligen mår allra bäst av en liten dos kortison (som ju är ett antiinflammatoriskt medel med bred verkningsmekanism). Tyvärr ger ju detta en rad biverkningar och det gör att man måste komplettera så mycket som möjligt med andra typer av mediciner som även de kan dämpa inflammationen.

VÄRKMEDICIN för dina ledbesvär ger tyvärr motsatt effekt och detta gör att just dessa typer av mediciner inte kan fungera för dig.
Stress är en negativ faktor för alla patienter med inflammatoriska sjukdomar och det betyder att man måste se över din arbetssituation för att klargöra VAD du skall kunna arbeta med, HUR mycket du kan arbeta och vad du gör när du får ett försämringstillstånd.
AKUT sjukskrivning löser inga problem.
Tala med Försäkringskassan (FK) och be din handläggare ta upp ärendet med deras Försäkringsläkare. Detta måste kunna lösas på ett bättre sätt och det finns heller ABSOLUT ingen bonuspenning för läkare som inte vill sjukskriva.
En operation är ALLTID ett svårt alternativ för alla patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, och alla vill ju skjuta detta framför sig så länge som möjligt. För att detta skall vara möjligt måste du hitta en BÄTTRE balans mellan din sjukdom och dess behandlingar, dina övriga sjukdomar och besvär samt ditt sociala liv och ditt arbete.
Jag tycker att ett inledande samtal med FK kunde vara en BRA start att få läger under kontroll. Du kan sedan ta bit för bit så skall du se att det löser sig för dig.
Ge inte upp utan börja ta tag i ditt problem med en gång

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: