Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen MG (man 30) har jobbat som lagerarbetare med mycket tunga lyft:

De senaste åren har man pressat allt större volymer på allt mindre personal, vilket till slut lett till att fysiken blev sämre och sämre och att smärta och värk i ryggen blev värre. Jag sökte hjälp hos min arbetsgivare som har anlitat ett läkarföretag.

Under två år har jag pendlat och haft fem olika läkare och jag har känt mig illa bemött varje gång, som misstänkt simulant. En läkare bedömde mig t.o.m utan att undersöka mig överhuvudtaget. En annan undersökte mig på fem minuter med simpla armrörelser och gjorde bedömning därifrån. Ett besök kostar företaget 1500 kr.

I 1½ år har jag haft en magnetröntgen där det står att jag har missbildning i en nackkota/bröstkota sedan födseln. Jag tror att jag har överbelastat dem pga tunga lyft. Därför är min lyftförmåga som den är. Jag har stora problem att lyfta över 10 kg, eller t.ex två matkassar. Jag kan inte ligga på vänster sida pga "bränningar" osv. Jag uppfattar 4-5 olika brännpunkter i ryggen (muskelfästen/leder?). Jag har försökt förklara detta för läkarna men ingen har lyssnat på mig, knappt ens brytt sig om magnetröntgen utan gjort sin egen bedömning. Man säger bara att jag ska träna. Borde jag inte få en behandling först?

I tio månader väntade jag på ortoped i Akademiska Sjukhuset, där han bekräftade missbildning. Han visade inte var på ryggen det var. Besöket var över på tio minuter och det enda han sade var att jag skulle träna; inget om återbesök eller hur jag skulle träna.
Det enda försäkringskassan är intresserad av i detta fall är om jag kan jobba med andra lätta arbetsområden. Mina besvär bryr man sig överhuvudtaget inte om trots magnetröntgen. Min arbetsgivare struntade även i rehabutredning och rehabilitering samt omplacering för arbetsträning på lättare område.

Vad jag undrar är var i Stockholm man kan man träffa en "vettig" läkare som har tid att lyssna på ens problem och kan göra en bedömning av magnetröntgen och inte någon påhittad bedömning han gjort själv? Att man undviker min magnetröntgen och bara säger ”träna” köper jag inte längre. Smärtorna är för jobbiga för det.

Skrivet av Hjortsberg...
Bäste Michael! Det låter mycket tråkigt att du inte har fått träffa en läkare som du i lugn och ro kan prata igenom din situation med.

Att det finns en avvikelse i din nacke och bröstrygg gör ju att du inte kommer att kunna belasta dessa partier i samma utsträckning som du annars skulle kunna göra. Så är det bara. Detta går sannolikt inte att göra något åt med kirurgi eller operationer. Du MÅSTE därför anpassa din livs- och arbetssituation efter de förhållanden som gäller för DIG. Det kan kännas hårt att få ett sådant besked, men så är det.

Alla människor som har någon form av avvikelse/missbildning MÅSTE lära sig att kompensera för detta genom att välja bort det de inte kan och inrikta sig på just de saker som de istället kan göra minst lika bra eller bättre. Träning av muskulaturen kan bara stödja och förstärka kontrollen över dessa partier – men det kan aldrig ersätta den nedsättning som redan finns.

En arbetsanpassning är ingen bestraffning – det är ett sätt att anvisa dig arbetsuppgifter som du UTAN hinder av din skada kan göra. En bra Försäkringsläkare kan säkert ta tid att tillsammans med dig gå igenom hela det MEDICINSKA materialet, så att du kan själv kan lägga en plan för din framtid.

Detta är ju egentligen inte ett MEDICINSKT problem längre, eftersom man vet vad som besvärar dig, utan ett rehabiliteringsproblem. Försäkringskassans roll är just arbetsrehabiliterande. Tala med FK och be att få träffa din Försäkringsläkare. Detta kommer att ordna sig. Håll ut och ta nya tag. Lycka till!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar? En frustrerad tonåring, 15 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!