Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen Ivan-36 har besvär med en protruderande disk:

Det värker mer eller mindre varje dag - i ljumske och ischiasnerv. Jag har nu kronisk morgonstelhet och smärta. Jag vill fråga vad som menas med följande röntgensvar. Nivå L5-L6. Måttligt degenerativt med en lätt generellt protruerande (framskjutande) disk.

Skrivet av Hjortsberg...
Det innebär att du har börjat utveckla s.k degenerativa (nedbrytande) effekter på dina diskar. Dessa ligger mellan kotbenen i ryggen, och disken svarar för att det finns en dämpande effekt mellan dessa benstrukturer. Om man börjar få en s.k artros, bryts brosket ner och börjar spricka sönder. Runt denna förändring startar nu en låginflammatorisk retning som gör att benytorna börjar bli "uppruggade", vilket i sin tur leder till värk och begynnande stelhet. På röntgen kan man se denna utveckling - MEN röntgenbilderna kan inte visa hur ont du har eller hur stel du är. Det du själv kan göra - för att förhindra att detta blir effekten - är att hålla dig i form, röra dig, motionera, böja och "stretcha" och ha en hög fysisk aktivitet. Om denna nedbrytning fortsätter kan det i sin tur betyda att det bildas en bråcksäck som trycker in mot ryggkanalen (s.k protruderande disk). Detta kan man inte operera och det betyder att det blir ännu mer angeläget för dig att du nu ökar din fysiska aktivitet, så att detta inte leder till framtida besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: