Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen “Ej gasfri, men smärtfri” (kvinna 44) är glad att ha hittat rätt medicin:

Jag har haft magbesvär i många år med mycket gaser och uppsvälld buk. Emellanåt blöder jag från tarmen, då jag är stressad eller blir förstoppad. Jag har varit till läkare där man har konstaterat IBS (=Irritable Bowel Syndrome eller som någon sagt ="Tarmens astma" red.anm.). Jag fick rådet att ta olika bulkmedel som Inolaxol, Vi-Siblin och liknande. Arbetar själv på lasarett och tycker det är lite märkligt att man inte ordinerar Minifom eller den billigare varianten Dimetikon. Sedan jag börjat ta detta, nu i c:a 3 år, har jag aldrig ont i magen, inga smärtor, ingen uppsvälld buk. Kan blöda fortfarande, men det är himmelriket. Skriver här då jag ser att det är så många som har samma besvär och råder dem att pröva detta.

Skrivet av Michael Wedén...
Det är roligt att höra att du hittade rätt medicin. Minifom eller Dimetikon kan många gånger hjälpa om det är gaser som är problemet.

Däremot så kan det faktiskt vara direkt negativt med fibrer om man har mycket gaser. Det är framförallt förstoppningspatienter som har nytta av fibrer, men en del andra med IBS upplever försämring. Ibland har man en känsla av att budskapet om fibrer som allena saliggörande kan vara lite överdrivet.

En reflexion: Du har ett finskt namn och finländare har betydligt oftare än skandinaver laktosintolerans. Det kan vara en orsak till gaser och magproblem. Men det har du förstås kollat redan?

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: