Signaturen Bemsie är en 77-årig man som skriver:

Signaturen Bemsie är en 77-årig man som skriver:

Signaturen Bemsie är en 77-årig man som skriver:

Jag är tämligen frisk (för min ålder) men har f.n problem med en "irriterad" länd/änd-muskel. Orudis Retard ger mig ökad rörlighet och minskande besvär i övrigt (bra för t.ex golf-spel), men jag avrådes på grund av vissa njurproblem, bl.a förhöjt kreatininvärde troligen beroende på en gammal skada i höger njure och kanske åderförkalkning i båda. Fråga: Vilket smärtstillande medel kan jag ta utan att njurarna belastas ?
Skrivet av Andreas Aly...
Alla läkemedel av den typ som Orudis är (antiinflammatoriskt smärtläkemedel eller NSAID) kan ge en sänkning av njurfunktionen. Det betyder inte att de skadar njurarna, men njurfunktionen hämmas ibland så att njurarna håller tillbaka en del vätska i kroppen med risk för vätskeansamling i benen, blodtrycksstegring och i värsta fall hjärtsvikt. Risken ökar med stigande ålder. Hämningen av njurfunktionen upphör, när man slutar med medicineringen.

Samtidigt är NSAID oftast de medel som gör mest nytta om man har sådana besvär som du beskriver. Det finns vissa indikationer att ibuprofen (Brufen, Ipren) är lite snällare i sammanhanget, men det är nog mest en fråga om dos. Också Celebra är sannolikt snällare än Orudis. Men inget är helt riskfritt. Sedan finns ju de vanliga smärtläkemedlen som Alvdeon/Panodil som inte ger samma njurbiverkan, men oftast fungerar de inte speciellt bra mot ryggbesvären.

Mitt förslag: Diskutera med Din läkare ev behandlingsförsök med Celebra i relativt låg dos (200 mg/dag) som är klart snällare mot magen än Orudis. En ev njurbiverkan kan man följa med att kontrollera vikten dagligen i början och observera ev svullnad kring vristerna. Sannolikheten att du skulle drabbas av detta är liten, då du ju redan nu tar Orudis utan att ha drabbats av detta.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress