Ange ditt sökord

Annons:

Signatur RF (man 78) blev opererad i vänster knäled 1989 och i höger 1990 (proteser):

* Positivt: Kunde i somras gå stavgång en timma på ängsmark utan problem. Har ej ont när jag sitter eller ligger.
* Negativt: har mycket ont när jag böjer mig ned och när jag går och måste använda käpp.
* Fysiska hjälpmedel: Använder käpp eller stavar; stödstrumpa för knät förvärrade! Är stödband nedanför knäet bra? Använder skor med sviktsula.
* Behandling: Sjukgymnastik ? Vattengymnastik? Massage? Operation: Det kan bli värre? Komplicerat ingrepp att byta ut proteser och ger inte alltid ett lyckat resultat?
* Mediciner: Glukosamin? Smärtstillande Ipren?

Skrivet av Hjortsberg...
Jag är ledsen om vi har försummat att svara dig tidigare. Här kommer ett försök till svar - det är ju rätt många frågeställningar du tar upp - men jag börjar försöka "bena" upp dina problem.

Du tycks ha en svår ARTROSSJUKDOM som har lett fram till att man opererade dina knäleder på båda sidor. Men själva operationen tar tyvärr inte bort de problem som finns runt leden där det ofta finns stramningar och ligamentpåverkan, som ger smärtor när du t.ex. sträcker leden när du skall böja dig fram. Själva artossjukdomen ger alltså en allmän påverkan på dina leder, som du sannolikt har lite hjälp av med dina mediciner, men även här får man sannolikt inte full effekt eftersom du kommit upp i åren.

Sjukgymnastik hjälper dig säkert men du får nog mer besvär av stödstrumpor som sannolikt klämmer alldeles för hårt både på dina leder och mjukdelar. Bassängbad hjälper dig säkert utmärkt, liksom också vattengymnastik. Gånghjälpmedel med rullator, käpp, stavar är alla bra sätt för dig att stödja kroppen.

Jag tror däremot inte att nya operationer kommer att hjälpa dig utan snarare kan det bli värre. Jag tycker i alla fall, när jag läser din berättelse, att du är väldigt duktig och energisk och det är nog den största hjälpen för dig. Träna på och var lika energisk som du är nu, så kommer sannolikt dina besvär att kunna bemästras så långt det är möjligt. Lycka till och hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar? En frustrerad tonåring, 15 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!