Ange ditt sökord

Annons:

Signatur RF (man 78) blev opererad i vänster knäled 1989 och i höger 1990 (proteser):

* Positivt: Kunde i somras gå stavgång en timma på ängsmark utan problem. Har ej ont när jag sitter eller ligger.
* Negativt: har mycket ont när jag böjer mig ned och när jag går och måste använda käpp.
* Fysiska hjälpmedel: Använder käpp eller stavar; stödstrumpa för knät förvärrade! Är stödband nedanför knäet bra? Använder skor med sviktsula.
* Behandling: Sjukgymnastik ? Vattengymnastik? Massage? Operation: Det kan bli värre? Komplicerat ingrepp att byta ut proteser och ger inte alltid ett lyckat resultat?
* Mediciner: Glukosamin? Smärtstillande Ipren?

Skrivet av Hjortsberg...
Jag är ledsen om vi har försummat att svara dig tidigare. Här kommer ett försök till svar - det är ju rätt många frågeställningar du tar upp - men jag börjar försöka "bena" upp dina problem.

Du tycks ha en svår ARTROSSJUKDOM som har lett fram till att man opererade dina knäleder på båda sidor. Men själva operationen tar tyvärr inte bort de problem som finns runt leden där det ofta finns stramningar och ligamentpåverkan, som ger smärtor när du t.ex. sträcker leden när du skall böja dig fram. Själva artossjukdomen ger alltså en allmän påverkan på dina leder, som du sannolikt har lite hjälp av med dina mediciner, men även här får man sannolikt inte full effekt eftersom du kommit upp i åren.

Sjukgymnastik hjälper dig säkert men du får nog mer besvär av stödstrumpor som sannolikt klämmer alldeles för hårt både på dina leder och mjukdelar. Bassängbad hjälper dig säkert utmärkt, liksom också vattengymnastik. Gånghjälpmedel med rullator, käpp, stavar är alla bra sätt för dig att stödja kroppen.

Jag tror däremot inte att nya operationer kommer att hjälpa dig utan snarare kan det bli värre. Jag tycker i alla fall, när jag läser din berättelse, att du är väldigt duktig och energisk och det är nog den största hjälpen för dig. Träna på och var lika energisk som du är nu, så kommer sannolikt dina besvär att kunna bemästras så långt det är möjligt. Lycka till och hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: